Ingezonden persbericht

Maandag 20 oktober

The Secret Life Of Thomas Hobbes

Beroemd (en berucht) is Hobbes (1588 - 1679) vooral geworden door de politieke filosofie die hij met name in 'Leviathan' (1651) uiteenzette. Sterk beïnvloed door de opkomst van de moderne natuurwetenschap trachtte hij op een geheel nieuwe axiomatische en deductieve wijze à la de euclidische meetkunde het gezag van recht en staat te rechtvaardigen. Zijn mensbeeld dat volgt uit de reductie van politiek tot psychologie en fysiologie is allesbehalve rooskleurig: mensen worden uitsluitend door eigenbelang gedreven en in de natuurstaat bevindt hij zich in een oorlog van allen tegen allen. Uit zelfbehoud moeten zij een verdrag sluiten. Volgens dit verdrag wordt een heerser aangesteld, die boven en los van de onderdanen staat. De actualiteit van zijn politieke filosofie laat zich raden: de vragen die Hobbes heeft gesteld naar de verhouding tussen staat en burger, tussen geweld, macht en gezag, en naar de grenzen van het overheidsgezag staan weer in het middelpunt van de belangstelling.

Prof.dr. Bart Tromp is hoogleraar Politiek gedrag, methoden en technieken van wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit Leiden. Hij voorzag de vertaling van Leviathan van een inleiding.

Studium Generale: Thomas Hobbes


Plaats en tijd: Speakers, Burgwal 45-49, 2601 DC Delft, 20 oktober 2003, 20.15 uur. Entree gratis. Informatie: Studium Generale, Jaffalaan 5, 2628 BX Delft Telefoon: 015-2785235, studiumgenerale@tbm.tudelft.nl http://www.sg.tudelft.nl