Gemeente Amstelveen

Inspraakavond Welstandsnota, 20-10-2003

Amstelveen, 7 oktober '03

Inspraakavond over de Welstandsnota, 20 oktober 2003

Op maandag 20 oktober is er om 20.00 uur in de Amstelveense bibliotheek in het Stadshart een inspraakavond over de Welstandsnota. Deze nota is bedoeld als toetsingskader voor de Welstandscommissie. Momenteel loopt er een inspraaktraject voor de Welstandsnota. Dit betekent dat inwoners van Amstelveen hun mening kunnen geven over de inhoud ervan, voordat de gemeenteraad de nota ook daadwerkelijk vaststelt.

Per 1 januari 2003 is de Woningwet gewijzigd. Een belangrijk uitvloeisel daarvan is dat iedere gemeente een Welstandsnota moet hebben. Hierin liggen de richtlijnen voor welstandsbeoordeling van bouwplannen vast. Inmiddels heeft ook de gemeente Amstelveen een Welstandsnota gemaakt.Deze wordt begin volgend jaar ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Wanneer zij ermee akkoord gaat, zal het college van burgemeester en wethouders voortaan aan de hand van deze Welstandsnota bouwplannen goed- of afkeuren. De Welstandscommissie adviseert het college hierbij.

Tijdens de inspraakavond geven Paul Regouin, wethouder van Amstelveen, Ben Smit, voorzitter van de Welstandscommissie en Dick Appelman, beleidsmedewerker van de gemeente, uitleg over de nota. Vervolgens kunnen de bezoekers vragen stellen en hun mening geven over de Welstandsnota. Aart Oxenaar, directeur van de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam, zit de avond voor.

Wat staat er in de Welstandsnota?
In de Welstandsnota staat aan welke voorwaarden een bouwplan moet voldoen. Belangrijk is uiteraard hoe een gebouw in de omgeving past. De welstandscommissie kijkt ook naar de relatie tussen vorm, functie en constructie. Verder kijken de commissieleden naar materialen, kleuren en texturen. Aan de hand van de richtlijnen die in de nota staan, geven zij een advies aan het college van B&W.

Om te kijken of een gebouw in een bepaalde omgeving past, is het belangrijk om het eens te zijn over de kenmerken van zo´n gebied. Daarom worden in de nota gebiedsbeschrijvingen opgenomen, waarin de stedenbouwkundige structuur en de bijzondere kenmerken van delen van Amstelveen staan. De gebiedsbeschrijvingen zijn begin december gereed. In de huidige nota zijn slechts drie voorbeeldbeschrijvingen opgenomen.

Inspraak
Voordat de gemeenteraad de Welstandsnota vaststelt, wil zij graag weten wat de Amstelveense bevolking van de nota vindt. Is zij het eens met de voorgestelde richtlijnen en herkennen de Amstelveners hun wijk in de gebiedsbeschrijvingen? Zijn er belangrijke zaken die ontbreken?

De nota ligt vanaf 16 oktober gedurende vier weken ter inzage in de bibliotheek in het Stadshart en in het raadhuis. Daarnaast staat de nota op de website van de gemeente, www.amstelveen.nl. Verder is iedere geïnteresseerde van harte welkom op de inspraakavond op 20 oktober in de bibliotheek.

De zaal is open vanaf 19.30 uur. Inwoners van Amstelveen die de avond willen bezoeken, kunnen zich aanmelden via mevrouw Van Leeuwen, telefoon: 020-5404266 of e-mail: s.van.leeuwen@amstelveen.nl.