Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 10.10.03

Toneelgroep Amsterdam organiseert prikkelende Maandagen in Stadsschouwburg - 20 & 27 oktober 2003

Auteurs van nieuwste voorstellingen Toneelgroep Amsterdam voor het voetlicht: Eugene O'Neill en Pier Paolo Pasolini

Toneelgroep Amsterdam organiseert maandag 20 en 27 oktober prikkelende programma's rond de auteurs van nieuwe voorstellingen die dit seizoen worden uitgebracht. Op 20 oktober staat de schrijver Eugene O'Neill centraal, auteur van Rouw siert Electra, met ondermeer journalist Frénk van der Linden, psychoanalytica Iki Freud en regisseur Ivo van Hove. Maandag 27 oktober is de schrijver, filmer Pier Paolo Pasolini onderwerp van bespreking en vinden optredens plaats. Zijn film en boek vormen de basis voor de gelijknamige voorstelling Teorema. De programma's vinden plaats in de pleinfoyer van Stadsschouwburg Amsterdam, en beginnen om 20.15 uur.

Maandag 20 oktober: Eugene O'Neill - Rouw siert Electra Een zoektocht naar het leven van de kunstenaar en zijn werk Deze avond gaat over de schrijver Eugene O'Neill. Op 13 november gaat Rouw siert Electra van Eugene o'Neill, regie Ivo van Hove, in première in de Haarlemse Toneelschuur. Het is een aangrijpend familiedrama waarin onbewuste krachten de onderlinge relaties tussen ouders en kinderen verzieken. Het werk van O'Neill is sterk beïnvloed door een reeks pijnlijke gebeurtenissen in zijn leven en dit vertaalt zich in zijn werk: drank, zelfmoord, de zee en verwrongen gezinssituaties zijn terugkerende motieven. Schrijven blijkt voor O'Neill een vorm van therapie, een manier om zijn leven te onderzoeken. In 1936 ontving Eugene O'Neill voor zijn hele oeuvre de Nobelprijs.

Een avond rond Eugene O'Neill met: gesprek met: journalist Frénk van der Linden, psychoanalytica Iki Freud en regisseur Ivo van Hove en acteurs Jochum ten Haaf en Halina Reijn.

Maandag 27 oktober: Pier Paolo Pasolini - Teorema
Schrijver, filmer, luis in de pels
Deze avond gaat over Pasolini en zijn spraakmakende boek en film Teorema. Pasolini was één van de meest onafhankelijke denkers in het naoorlogse Italië. Kerk en overheid provoceerde hij met zijn films, artikelen en compromisloze manier van leven. Zijn film Teorema die in 1968 gelijktijdig verscheen met de roman, werd door de katholieke kerk verboden. Film en boek vormen nu de basis van de nieuwe productie Teorema die choreograaf Emio Greco en regisseur Pieter C. Scholten maken met hun dansers en acteurs van Toneelgroep Amsterdam. Teorema is een coproductie van Toneelgroep Amsterdam, Emio Greco | PC en Kaaitheater Brussel.

Een avond rond Pier Paolo Pasolini met: de makers van Teorema: Emio Greco en Pieter C. Scholten, een gesprek over de revival van Pasolini in het theater met Olivier Provily en Marcus Azzini, lezingen van dramaturge Marianne van Kerkhoven, filmcriticus Mart Dominicus en Karel van Eerd: vertaler van gedichten van Pasolini. En optredens van acteurs met werk van Pasolini.

Prikkelende maandagen in december
De maandagen hebben een vervolg in de maand december. Op 8 december wordt een programma georganiseerd met de Poolse regisseur Krzysztof Warlikowski. Hij regisseert de voorstelling Droomsporen van de Australische schrijver Andrew Bovell. Droomsporen gaat 1 februari 2004 in première in Stadsschouwburg Amsterdam. Maandag 15 december gaat over Drie Zusters van Ivo van Hove, en wordt ingegaan op verwachtingen, speelstijl en regieopvatting bij Tsjechov. Kortom: hoe speel je Tsjechov nu en hoe geef je vorm aan het Moskougevoel.

Kaarten zijn te reserveren bij de Stadsschouwburg Amsterdam, tel.: (020) 6242311.


---

Interviews voor deze Maandagen zijn aan te vragen bij: afdeling marketing & publiciteit Toneelgroep Amsterdam, 020 5237872, fax 020 5237838, e-mail: renéejongejan@toneelgroepamsterdam.nl

Het is mogelijk een foto van Teorema of Rouw siert Electra te downloaden via www.toneelgroepamsterdam.nl (service-persmap-download persfoto's). Een inlognaam en een wachtwoord zijn te verkrijgen bij publiciteit Toneelgroep Amsterdam.

---- --