RVU

747AM P E R S B E R I C H T

PB 1020 Hilversum, 14 oktober 2003

SPIEGELS
deze week een portret van Steven De Foer, Vlaams journalist die de Nederlandse cultuur op treffende wijze becommentarieert

MAANDAG 20 OKTOBER 2003 VAN 15.00-16.00 UUR, RVU / 747 AM

De Vlaamse journalist Steven De Foer woonde vier jaar in Nederland, bestudeerde de Nederlandse cultuur en schreef daarover een voor ons niet altijd even vleiend boek: Onder Hollanders. François de Waal portretteert Steven De Foer in RVU's Spiegels.

De Foer bespot de zogenaamde rebelsheid van de Nederlander, waarachter in werkelijkheid een dodelijke volgzaamheid en braafheid schuilgaat. Maar ook zijn lof houdt hij niet voor zich, bijvoorbeeld als hij spreekt over de aandacht die het Nederlandse kind ten deel valt. Wat uit zijn observaties echter vooral naar voren komt, is een volk dat geen maat weet te houden en regelmatig doorslaat in directheid, borstklopperij en massahysterie.

Over de Oranjegekte: 'Het oranje waas dat een groot deel van de Nederlanders voor de ogen krijgt bij ieder Wereld- of Europees Kampioenschap voetbal, brengt tijdelijk al wat hatelijk is boven in dit anders zo minzame volk.' Over de braafheid van de politieke cultuur: 'Premier worden in zo'n land moet een droom zijn. (..) Een volgzame bevolking, een weinig agressieve politieke pers en coalitiepartners die mekaar alleen voor de vorm soms even in de haren zitten.' Over Annie M.G. Schmidt en de aandacht voor het Nederlandse kind: 'Is het toeval dat het grootste literaire talent uit de Nederlandse geschiedenis bijna uitsluitend voor kinderen schreef?' Over het Jeugdjournaal: 'Dat Vlaanderen zo'n jeugdjournaal niet kent, is een regelrechte schande.' En over de Nederlandse neiging geen maat te kunnen houden: 'Jammer genoeg kunnen veel Nederlanders geen maat houden in die gelijkwaardige behandeling van hun koters. Met alle gevolgen van dien, vanaf de puberteit. Zelfexpressie, mondigheid, bijdehandsheid: leuk. Tot ze een jaar of tien zijn. Vanaf die leeftijd worden veel Nederlandse kinderen regelrechte ettertjes.'

Een programma van François de Waal
Eindredactie: Louis Bogaers

rvu.nl
spiegels@rvu.nl

Spiegels is de wekelijkse portrettenserie van de RVU op 747 AM. Daarin worden markante persoonlijkheden geïnterviewd uit alle geledingen van de samenleving, over hun werk en hun persoonlijk leven.

Met vriendelijke groet,

Monique Calis
RVU /// educatieve omroep
Afdeling Communicatie

---
(T) 035 - 677 1461 (di t.m. vrij)
(F) 035 - 677 1409
(E) monique.calis@rvu.nl
(W) http://www.rvu.nl

---