Gemeente Amsterdam

Amsterdamse havendelegatie bezoekt Oostzeestaten en St. Petersburg 16 oktober 2003 - Marjan Lansdaal

Van 20 t/m 24 oktober bezoekt een Amsterdamse havendelegatie de Baltische staten Litouwen (de havenstad Klaipeda), Letland (de haven van Riga), Estland (de haven van Tallinn) en de haven van St. Petersburg.

Deelnemers delegatie

De delegatie telt twintig deelnemers en wordt geleid door Mark van der Horst, de Amsterdamse wethouder Zeehavens, en Hans Zwarts, voorzitter van de Kamer van Koophandel. Het havenbedrijfsleven rond het Noordzeekanaal is in ruime mate vertegenwoordigd met terminal operators, stuwadoors, expediteurs en consultants. Daarnaast nemen ook enkele bestuurders van gemeentes aan het Noordzeekanaal deel.

Doel van de missie

Doel van de missie is contact te leggen met handels- en transportrelaties en de banden met de havens en vervoerders te versterken. Volgend jaar zullen de drie genoemde Baltische staten deel uitmaken van de Europese Unie. Naar verwachting zal dit een sterk groeiende im- en export met de overige lidstaten tot gevolg hebben. Hierdoor zal het vervoer, vooral het zeevervoer op de Oostzee, toenemen.

Wethouder Van der Horst vindt dat de Amsterdamse zeehavens hierbij een belangrijke rol moeten vervullen. "De Europese Unie wil graag dat de overvolle wegen in West-Europa worden ontlast. Goederenvervoer via de kustvaart kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Wij zullen ons bezoek goed gebruiken om te laten zien dat de Amsterdamse havens hier uitstekend op zijn toegerust. Want we willen natuurlijk graag bereiken dat er meer lading via de havens van Amsterdam, Beverwijk, Velsen/IJmuiden en Zaanstad wordt verscheept." Kamervoorzitter Zwarts voegt daaraan toe: "Het havenbedrijfsleven rond het Noordzeekanaal is altijd sterk georiënteerd geweest op de Scandinavische landen en Finland. Nieuwe dan wel uitbreiding van bestaande handels- en transportactiviteiten met de aanstaande lidstaten van het Noord-Europese continent is dan ook een logische ontwikkeling."

Programma

Op het programma staan ontmoetingen met het bedrijfsleven en contacten op bestuurlijk niveau. Met steun van de provincie Noord-Holland is er in iedere haven een omvangrijk matchmakingprogramma opgesteld. Zie de bijlage met het volledige programma.

Eerdere contacten

In mei dit jaar is bij een bezoek van burgemeester Cohen van Amsterdam aan Letland een samenwerkingsovereenkomst getekend, waarbij de havens een prominente rol spelen. Ook is eind juli jl. een overeenkomst gesloten tussen de havens van Amsterdam en Kiel over het opzetten van een nieuwe vrachtvervoerdienst tussen beide havens. Via de haven van Kiel kunnen de Oostzeehavens namelijk uitstekend worden bediend.

Pb-174

© Gemeente Amsterdam