Ingezonden persbericht


Conferentie Lokaal Vrijwilligersbeleid Barendrecht

BARENDRECHT - Maandag 20 oktober is er in het gemeentehuis van Barendrecht een conferentie over het lokale vrijwilligersbeleid. Tijdens de conferentie, die wordt geopend door wethouder Ett Schoehuizen, spreken vertegenwoordigers van Barendrechtse verenigingen en instellingen over een breed scala aan onderwerpen. Ook worden de resultaten van het onlangs gehouden onderzoek naar het Vrijwilligersbeleid in Barendrecht gepresenteerd. De conferentie dient als voorbereiding en input voor het nieuwe gemeentelijke beleidsplan over vrijwilligerswerk. Dit beleidsplan zal in de loop van volgend jaar klaar zijn.

Om een beeld te krijgen van het lokaal vrijwilligerswerk is in opdracht van de gemeente een grote enquête uitgezet onder bijna 100 instellingen en verenigingen. Dit onderzoek was bedoeld om een totaalbeeld te krijgen, om te inventariseren waar de knelpunten liggen en om in kaart te brengen hoe het beleid van de gemeente ten aanzien van vrijwilligers wordt ervaren. De respons van de enquête was 75% waarbij in totaal 59 instanties aangaven dat zij in meer of mindere mate een beroep doen op vrijwilligers. In een notendop luiden de conclusies als volgt: Er bestaat een bloeiend verenigingsleven in Barendrecht. Het aantal mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers is ongeveer gelijk, maar de betrokken instanties vinden de leeftijd aan de hoge kant. Over het algemeen lopen zaken vrij goed en ook over de rol van de gemeente is men redelijk tevreden. Uiteraard zou (meer) subsidie welkom zijn, maar men redt zich met de huidige financiële middelen. Bij een aantal zaken verwachten de verenigingen en instellingen ondersteuning of initiatief van de gemeente. Dit geldt vooral op het gebied van huisvesting en praktische faciliteiten zoals computers of kopieerapparatuur. Daarnaast is er behoefte aan officiële regelingen voor vrijwilligers, bijvoorbeeld op het gebied van verzekeringen en aansprakelijkheid. Belangrijkste knelpunt is het tekort aan vrijwilligers en dan met name jongeren. Gebleken is dat de meeste verenigingen de weg naar de lokale Vrijwilligers Vacaturebank niet weten of nog niet hebben gevonden.

Zes groepen
Na de uitgebreide presentatie van de onderzoeksresultaten zullen alle deelnemers aan de conferentie worden opgedeeld in zes groepen. Deze groepen bespreken ieder één van de volgende onderwerpen: Imago en beeldvorming vrijwilligerswerk, waardering van vrijwilligers, werving van vrijwilligers, praktische faciliteiten en ondersteuning, samenwerking en netwerken, en financiën. Alle ideeën en aandachtspunten rond deze thema's worden vervolgens gezamenlijk besproken. De gemeente gebruikt de resultaten van de conferentie zo veel mogelijk als basis voor het nieuwe beleidsplan.


---

Noot voor de pers,