Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 17 oktober 2003

Rode ingenieurs in actie voor bewoners langs de Ring A10 Pleidooi voor snelheidsbeperking tegen herrie, stank en files

De Rode Ingenieurs van de PvdA komen maandag 20 oktober weer in actie. Staf Depla, Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem voeren samen met bewoners actie tegen de onacceptabele overlast en luchtvervuiling die de ring A10 ter hoogte van Bos en Lommer veroorzaakt.

Om 10.00 uur bevestigen de Rode Ingenieurs een spandoek op een flat (oostzijde Sinjeur Semeynstraat) pal langs de A10, waarmee de automobilisten een duidelijke boodschap wordt gegeven. "80 km/u, Minder Herrie, Stank en Files, Dank u". De boodschap is tevens bedoeld voor de minister van Verkeer en Waterstaat, Peijs, die zich donderdag 23 oktober in de Kamer moet verantwoorden voor haar beleid op het gebied van snelheidsbeperkingen.

De A10-west is één van de belangrijkste 'leefbaarheidsknelpunten' in Nederland. Meer dan 1000 woningen ondervinden er ernstige geluidsoverlast (>70 dB) en bijna 4000 woningen hebben te maken met luchtverontreiniging die boven de toegestane Europese grenswaarden ligt. Wonen langs deze snelweg staat gelijk aan het meeroken van 10 sigaretten per dag.

Een effectieve maatregel om de leefbaarheid te verbeteren, is het verlagen van de snelheid. In theorie was dit al een tijd bekend. Sinds op de snelweg A13 bij Overschie een proef met 80 km/u is ingesteld na een Kamermotie van PvdA-kamerleden Dijsselbloem en Depla, is ook in de praktijk aangetoond dat snelheidsvermindering echt helpt.

De PvdA wil dat de snelheidsbeperking ook wordt ingevoerd op andere snelwegen waar de leefbaarheid in het geding is. Het kabinet Balkenende werkt inmiddels aan de tweede spoedwet wegverbreding, maar doet tot nu toe bitter weinig aan het aanpakken van de gevolgen van het extra wegverkeer. Het kabinet wil zelfs in Europees verband pleiten voor het versoepelen van de normen.

De PvdA vindt dat de regering geen excuses meer heeft om maatregelen uit te stellen, nu de proef op de A13 succesvol is gebleken. In het Kamerdebat zal de PvdA pleiten voor snelheidsbeperkingen op de ergste leefbaarheidsknelpunten, zoals die langs de A10. Tot die tijd roept het spandoek automobilisten op om het rustiger aan te doen.



Partij van de Arbeid