PERSBERICHT - 2003-01-28

Thema 2003 Wallonië en Brussel: In het hart van de architectuur

Mooie gebouwen verbergen mooie verrassingen

In 2003 is het promotionele thema van Wallonië en Brussel de architectuur en dat betekent dat niet alleen de gevels in de schijnwerpers staan maar ook al het moois dat achter die gevels verborgen zit. Een beroemd café, een knus hotel, een goed restaurant, een mooi museum.

In Brussel gaat het natuurlijk om art nouveau (ook wel bekend als Jugendstil) en de soberdere art deco stijl. De mooiste gebouwen maar zeker ook de gedenkwaardigste cafés zijn in die stijl gebouwd.

In het stroomgebied van de Maas is het vooral de art mosan, de Maaslandse kunst, die de klok slaat. Prachtige huizen, villas maar ook kunstvoorwerpen behoren tot deze minder bekende kunsthistorische stijl. Henegouwen steelt de show met waanzinnige staaltjes van industriële architectuur. En natuurlijk staan de kastelen, abdijen en kerken in het hele land te pronken. Enkele voorbeelden van die bezienswaardigheden.


- Jugendstil in Brussel

Er valt veel in Brussel te ontdekken: het stenen kantwerk van de grote gotische kerken, de barokke overdaad van de gevels aan de Grote Markt, het gigantische Paleis van Justitie en de eindeloze glazen wanden van het Europese parlement zijn aspecten van de hoofdstad die ook de bezoeker met weinig tijd nauwelijks kan missen.

Er is ook een andere meer intieme wereld met huizen voor welgestelden en gevels met zwierige arabesken, gedurfde kromme lijnen, details met bloem- en plantmotieven en sprankelende kleuren. Dat is de wereld van de Art Nouveau die aan het begin van de vorige eeuw furore maakte in Brussel. In nauwelijks twee decennia tijd werd de stad verrijkt met de weelderige ontwerpen van Victor Horta - die inmiddels op de werelderfgoedlijst van Unesco staan - van Paul Hankar en van vele andere getalenteerde architecten. Brussel krijgt vervolgens in de jaren twintig en dertig veel nieuwe moderne gebouwen in de strakkere Art Deco stijl.

Het is natuurlijk het beste om deze esthetische ervaring voort te zetten in een café dat in dezelfde stijl werd ingericht. Daar, tussen de sfeervolle lambrisering en de uitbundig bewerkte kroonluchters, ontdek je het beste de levenskunst die elk bezoek aan Brussel tot een succes maakt!


- Waals-Brabant en Henegouwen, groene achtertuinen van Brussel

De eindeloze landerijen en het golvende weidelandschap van Waals-Brabant zijn als het ware de achtertuin van Brussel. Oude boerenhoeves, zeer veel kastelen, ontelbaar veel kerken, met als hoogtepunten de collegiale kerk van Nivelles en de machtige ruïnes van de abdij van Villers-la-Ville.

Voor de waanzinnige staaltjes van industriële architectuur moet men in Henegouwen zijn. Enkele oude lange tijd verwaarloosde industrieterreinen kregen een nieuwe toeristische rol. Het 19e eeuwse industriële complex van Grand-Hornu werd op geslaagde wijze aangepast en ingezet als thuis voor de moderne kunst.

Het PASS, het wetenschappelijk avonturen park, werd door Jean Nouvel met succes gevestigd op een voormalig mijnterrein in Frameries. Dankzij Unesco zijn de scheepsliften van het Canal du Centre erkend als werelderfgoed. Het industriële avontuur lijkt echter mijlenver weg als men door de oude steden wandelt waar de geschiedenis voor het oprapen ligt en waar ze fier zijn op hun omwallingen, kerken en pleinen. Het centrum van Tournai (Doornik) met een kathedraal en zojuist heropend belfort, het historische centrum van Mons (Bergen) en de goed bewaarde omwalling van Binche zijn er voorbeelden van.


- Kastelen en romantische villa's in de Ardennen De Ardennen hebben een rijke geschiedenis die haar sporen heeft achtergelaten tot in de verste uithoeken. Prehistorische grotten, Romeinse nederzettingen, talloze kastelen, kerken, abdijen en historische wijken zijn hiervan vandaag de dag de getuigen.

Tijdens een tochtje met de auto of de motor, een wandeling of een fietstocht, in de bossen en langs de riviertjes in de Ardennen ontdekt men telkens weer iets anders. Het middeleeuwse kasteel van Vêves lijkt net als het kasteel Lavaux-Sainte-Anne en het fort van Bouillon uit een ridderverhaal afkomstig, de bezoeker dwaalt er op eigen houtje door de zalen en kamers. In de citadels van Namen, Dinant en Huy wordt de bezoeker meestal begeleid door een gids want de eindeloze gangen zijn soms als een labyrint.

In Namen heeft een parfumatelier zelfs enkele gangen van de Citadel betrokken, de bezoeker is er welkom. Voorbeelden van art mosan zijn vooral te zien in kerken, kloosters en in de musea. Steden als Namen en Luik hebben een paar boeiende musea die vaak ook gevestigd zijn in mooie gebouwen. De Romeinen ten slotte lieten hun sporen na in Arlon en in Virton: het is nog te zien in het stratenpatroon en in de musea ter plaatse.

Alle Waalse provincies bieden een schatkamer aan boerderijen, kastelen, dorpen en abdijen, meestal nog nauwelijks aangetast door modernere tijden. Die mooie gebouwen zijn een origineel excuus om weer eens een paar dagen in Wallonië door te brengen. Korte vakantiemogelijkheden genoeg.

In het programmaboekje 'HET HART VAN DE ARCHITECTUUR staan de per provincie gerangschikte bezienswaardigheden en een evenementenkalender. De consument kan het schriftelijk (Belgisch Verkeersbureau Wallonië Brussel, Postbus 2324, 2002 CH Haarlem) of telefonisch (0900-2020107 0,45 /pm) aanvragen. De documentatie is gratis, er wordt alleen een bijdrage van 2,15 euro in de portokosten gevraagd.