Rechtbank Haarlem



Nieuw en transparant hart voor Haarlems Vrouwe Justitia
Bron: Rechtbank Haarlem

Datum actualiteit: 20-10-2003

Minister Donner verricht eerste bouwhandeling op 20 oktober 2003

Minister Donner verricht op maandag 20 oktober 2003 de eerste officiële bouwhandeling voor de nieuwbouw van het gerechtsgebouw Haarlem. De nieuwe behuizing voor rechtbank en parket Haarlem is onderdeel van De Appelaar, gelegen in het historische hart van Haarlem. Na jarenlange voorbereiding kan nu eindelijk gestart worden met de realisatie van het transparante ontwerp van architect Hubert-Jan Henket.

Intensieve samenwerking tussen Justitie, Rijksgebouwendienst, ING Real Estate en de gemeente Haarlem leidde tot de ontwikkeling van De Appelaar, het voormalig terrein van drukkerij Johan Enschedé. Justitie Haarlem geeft met deze locatiekeuze uiting aan het belang recht te spreken in het hart van de stad. Behalve het gerechtsgebouw worden op het terrein ook gerealiseerd: een parkeergarage, hotel en concertgebouw en de restauratie van de monumentale Klokhuispanden.

Hubert-Jan Henket bna architecten b.v. maakte het ontwerp voor het gerechtsgebouw en de parkeergarage. Hij is ook verantwoordelijk voor de uitbreiding en renovatie in de jaren negentig van Teylers Museum, gelegen direct naast De Appelaar.
Het ontwerp van Henket creëert een buitenruimte (het Middenhof) tussen twee met elkaar verbonden bouwdelen van het nieuwe gerechtsgebouw. Aan de ene zijde van het Middenhof de ramengevel van het kantoorgebouw. Aan de andere zijde over vier verdiepingen hoogte de grote glazen gevelwand van het zittingzalencomplex. De glazen gevelwand maakt over de gehele hoogte de publieke ruimte zichtbaar. De wens tot transparantie van rechterlijke macht en openbaar ministerie komt vooral in dit bouwdeel tot

uitdrukking. Een bijzonder bouwkundige opgave, vanwege eisen aan transport en beveiliging, was het blok
van 22 wachtcellen dat is aangelegd als gescheiden `doos' in de onder het gebouw liggende parkeergarage.

Het gerechtsgebouw wordt gebouwd door ING Real Estate in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Het gebouw krijgt een oppervlakte van 16.000 m2, inclusief kantoorfuncties. De Rijksgebouwendienst selecteerde 3 vrouwelijke kunstenaars die in taal en beeld uitdrukking zullen geven aan hun visie op de rechtspraak. De oplevering staat gepland in 2005.

De eerste bouwhandeling begint om 16.00 uur in Teylers Museum aan het Spaarne in Haarlem. Om 16.30 uur wordt op de bouwplaats het nieuwe gerechtsgebouw symbolisch zichtbaar gemaakt door minister van Justitie, mr. J.P.H. Donner, samen met drs. J.G. Pot, pDG van de Rijksgebouwendienst, mr. F.C. Bakker, President van de Rechtbank Haarlem en mr. H.P. Wooldrik, Hoofdofficier van Justitie Haarlem.