Politie Drenthe

Fietscontroles op basisscholen

BEILEN 20-10-2003 - De politie Midden-Drenthe controleert deze en volgende week op alle basisscholen in deze gemeente de fietsen van leerlingen in de midden- en bovenbouwklassen. Deze jaarlijkse controles worden samen met verkeersouders van de scholen uitgevoerd. 3VO stelt controlekaarten en stickers beschikbaar. Met deze preventieve controles wil de politie het belang van een (technisch) goede fiets voor de veiligheid op de weg nog eens benadrukken. Tevens is het de voorbode voor extra politiecontroles op fietsverlichting. Deze repressieve controles worden vanaf oktober gehouden.

De 25 scholen waar de controles worden gehouden hebben voor de herfstvakantie de ouders van de leerlingen hierover geïnformeerd. Hierdoor kunnen de ouders zelf ook nog eens aandacht besteden aan fiets en weggedrag van hun kind(eren).
Veel scholen hebben zelf een traject voor nacontrole van fietsen die gebreken vertonen. Bij de controles wordt met name gelet op de verlichting. Bij elke gecontroleerde fiets wordt een controlekaart opgemaakt die de leerlingen mee krijgen. Fietsen die in orde zijn krijgen een sticker.
Kortere dagen en slechter weer hebben een sterk nadelige invloed op de veiligheid op de weg, vooral voor fietsers. Jeugdige fietsers zijn daarbij extra kwetsbaar. Daarom worden deze fietscontroles elk jaar, direct na de herfstvakantie uitgevoerd. Het is één van de drie grote activiteiten die de politie Midden-Drenthe jaarlijks doet op het gebied van jeugd en verkeer. De andere twee zijn de verkeerslessen op school en het jaarlijks verkeersexamen.

---

Bericht geplaatst door Dirk Neef voorlichter district Zuid-West.