Ingezonden persbericht

Persbericht

20 oktober 2003

Kroll Ontrack onthult jaarlijkse ranglijst van opvallendste ongelukken met computer

~ wereldwijde analyse laat zien dat dataverlies veelal te wijten is aan menselijke fouten ~

Kroll Ontrack, specialist in data recovery en electronic evidence, heeft haar jaarlijkse ranglijst van de tien meest bizarre ongelukken met de computer bekend gemaakt.

Een wereldwijd onderzoek onder de data experts van Kroll Ontrack bracht de meest vreemde voorbeelden van dataverlies aan het licht. In alle gevallen kon Kroll Ontrack de gegevens terughalen door de computers in haar laboratoria onder handen te nemen.

De Kroll Ontrack Top 10

1. Een Amerikaanse gebruiker schoot uit frustratie met een geweer op zijn laptop, om zich daarna pas te realiseren dat er belangrijke gegevens waren opgeslagen op het apparaat.
2. Toen de politie hem kwam arresteren en zijn computer in beslag wilde nemen, gooide een man zijn computer uit het raam in een poging belastend bewijsmateriaal te vernietigen.
3. Een bromfietser verloor onderweg zijn laptop. Voordat de man door had wat er gebeurd was, werd de laptop bovendien overreden door een vrachtwagen.
4. Een financieel directeur liet zijn laptop in bad vallen terwijl hij thuis enkele rapporten aan het afronden was voor zijn bedrijf.
5. Inbrekers gooiden dure, gestolen computerapparatuur in de rivier nadat de politie een beloning had uitgeloofd voor de apparatuur. Drie weken later kwam de apparatuur boven water en konden de gegevens alsnog worden teruggehaald van de door het water aangetaste hard drives.
6. Een zakenvrouw morste rode wijn over haar laptop toen ze een zakenpartner informatie wilde laten zien na een diner.
7. De server van een bedrijf liep jarenlang 24 uur per dag, 7 dagen per week, zonder dat er ooit enig onderhoud aan werd gepleegd. Uiteindelijk was op de server een dikke laag stof en vuil ontstaan, waardoor deze niet meer functioneerde.
8. Uit woede over zijn computer, gooide een gebruiker zijn computer tegen de muur kapot.
9. Een zakenvrouw morste café-au-lait over haar laptop terwijl ze aan het werk was in de business lounge op een vliegveld.
10. De eigenaresse van een nieuwe auto reed weg terwijl haar laptop nog op het dak van de wagen stond.

Hoewel een computerstoring nog steeds de grootste oorzaak is van dataverlies, rukken eenvoudig te voorkomen, menselijke fouten snel op naar de nummer één positie. Bovendien is dit soort fouten vaak moeilijker te herstellen.

"Mensen denken vaak: dat overkomt mij toch niet , wanneer het gaat om dataverlies. Wanneer ze er dan toch mee te maken krijgen, komt dat als een donderslag bij heldere hemel", zei Adrian Palmer, managing director bij Kroll Ontrack Ltd. "Er zijn veel manieren waarop gegevens spoorloos van een harddrive kunnen verdwijnen, van een systeemstoring tot een computervirus. Hoewel dit soort menselijke fouten gemakkelijk te voorkomen is, zien we toch steeds meer gevallen waarbij de mens en niet de computer de oorzaak is van het dataverlies."

"Laptops zijn schadegevoeliger dan PC's en gebruikers moeten zich daarvan bewust zijn. Hoewel gegevens in de meeste gevallen volledig kunnen worden teruggehaald, kunnen mensen zich veel zorgen besparen door regelmatig een back-up te maken en natuurlijk wat voorzichtiger te zijn met hun laptop", voegde Palmer toe.

(520 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Kroll Ontrack
Kroll Ontrack, een dochteronderneming van Kroll Inc, is een toonaangevende aanbieder van data recovery-diensten en electronic evidence services (EES); oplossingen voor het vergaren van elektronisch bewijsmateriaal. Het helpt personen, bedrijven, advocatenkantoren en overheidsinstellingen op een snelle en voordelige manier elektronische informatie terug te halen.

Kroll Ontrack kan verloren of corrupte data van ieder besturingssysteem en ieder type apparaat, terughalen met haar doe-het-zelf, remote en in-lab oplossingen.

Kroll Ontrack Ltd., het voormalige Ontrack Data Recovery Europe Ltd, opereert als een Technology Services Group van Kroll Inc. Het is één van de vier business units gespecialiseerd in het bieden van praktische en geïntegreerde oplossingen om organisaties wereldwijd te beschermen tegen risico s.

Voor meer informatie over Kroll Ontrack, kunt u een bezoek brengen aan de website: www.ontrack.co.uk of http://www.krollontrack.co.uk.

Voor verdere persinformatie, fotografie of een interview kunt u contact opnemen met Viviane Brokerhof bij LEWIS, het IT PR bureau. Tel: +31 (0)40 235 46 00Fax: +31 (0)40 235 46 01
E-mail: vivianeb@lewispr.com
Website: http://www.lewispr.com


---

LEWIS Communications BV
Marketing and Media relations for Technology Companies Petunialaan 28
5582 HA Waalre
Nederland

tel: +31 (0)40 235 46 00
fax: +31 (0)40 235 46 01
web: http://www.lewispr.com
e-mail: persinfo@lewispr.com


---