Gemeente Amsterdam

Binnenstad mogelijk niet op Werelderfgoedlijst UNESCO 20 oktober 2003 - Johanneke Helmers
Amsterdam werkt er al jaren aan om de Amsterdamse binnenstad op te nemen in de UNESCO-lijst van onroerend cultureel en natuurlijk werelderfgoed. Het voorstel moet aan uitvoerige voorschriften beantwoorden, en bij een het Werelderfgoedcomité in Parijs worden ingediend door de staatssecretaris van cultuur, Medy van der Laan. In 2004 zou het dan eindelijk zover zijn. Maar de benoeming van oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg in het Werelderfgoedcomité in Parijs zet mogelijk een streep door de aanwijzing.

Het Werelderfgoedcomité oordeelt over de nominaties. In de campagne om Van der Ploeg gekozen te krijgen, heeft het ministerie de belofte gedaan geen nominaties meer in te dienen. Dit zou tot belangenverstrengeling leiden. Amsterdam was hier echter niet van op de hoogte.

Er is Amsterdam veel aan gelegen om op deze lijst te komen. Er is geen geld aan verbonden, maar wel een toeristische impuls. De staatssecretaris heeft beloofd zich in dit probleem te verdiepen.

Nederland heeft al het voormalige eiland Schokland, de Stelling van Amsterdam, de molens van Kinderdijk, Willemstad, het gemaal Woudagemaal, de Beemster polder en het Rietveld Schröderhuis op de UNESCO-lijst staan.

© Gemeente Amsterdam