Politie houdt 17 verdachten aan en lost 64 zaken op

Eindhoven 20-10-2003 - Berichten uit de regio:

Eindhoven: Politie lost in vervolgonderzoek nog eens 64 zaken op

Verdachten eerste onderzoek veroordeeld tot straffen van 1 tot 4,5 jaar

De Unit Veelvoorkomende Criminaliteit van de Politie Brabant Zuid-Oost heeft het in juli 2003 tijdens een persconferentie gepresenteerde onderzoek naar inbraken en gewelddadige berovingen voortgezet. Van 8 september tot nu werden 17 verdachten aangehouden die betrokken waren bij 64 zaken.

In de loop van het vervolgonderzoek werden twee gewelddadige overvallen op woningen, vijf berovingen op straat, achttien woninginbraken en een groot aantal inbraken in bergingen en autos en diefstallen van autos, fietsen en bromfietsen opgelost. Bij de overvallen en de berovingen werd veel geweld gebruikt in de vorm van slaan en schoppen. Bij de straatroven in dit onderzoek werd geen gebruik gemaakt van een bromfiets. De 64 inmiddels opgeloste zaken vonden vorig jaar en in de loop van dit jaar plaats.

De 17 aangehouden verdachten uit Eindhoven variëren in leeftijd van 15 tot 21 jaar. Drie van deze verdachten werden reeds veroordeeld voor zaken uit het eerste deel van het onderzoek. Zij zijn tijdens hun detentie opnieuw aangehouden als verdachten van gewelddadige overvallen op woningen in Eindhoven. Een 43-jarige man werd in augustus 2002 door drie mannen in zijn woning overvallen. Toen s avonds laat werd aangeklopt deed de man de deur open. Hij werd naar binnen en vervolgens op de grond geduwd. Het slachtoffer werd geslagen en geschopt terwijl zijn woning werd doorzocht. Ook een 73-jarige man werd in oktober vorig jaar overvallen in zijn woning. Hij werd geslagen en geschopt en met een mes bedreigd.

Van de aangehouden verdachten zitten nog acht personen in voorlopige hechtenis. De andere verdachten zijn in afwachting van de terechtzitting door het Openbaar Ministerie naar huis gestuurd. In de meeste gevallen is dit gebeurd onder voorwaarden. De verdachten hadden hun werkterrein in Woensel Zuid en Woensel Noord en opereerden in wisselende samenstelling. De politie heeft van de buit, die onder andere bestond uit geld, (brom)fietsen en autos, niets teruggevonden. Alles werd door de verdachten uitgegeven, zodat ze een "luxe leventje" konden leiden.

Van de 27 verdachte Eindhovenaren, die tijdens het eerste deel van het onderzoek aangehouden werden, zijn inmiddels de eerste 7 verdachten veroordeeld tot straffen variërend van 1 tot 4,5 jaar onvoorwaardelijk. De overige verdachten van dit deel van het onderzoek moeten nog ter terechtzitting verschijnen.

De Unit Veelvoorkomende Criminaliteit gaat zeer zeker door met onderzoeken naar deze vormen van criminaliteit en verwacht binnen aanzienlijke termijn nog een aantal zaken op te kunnen lossen. Tijdens de afgelopen onderzoeken is gebleken dat veel mensen helaas geen aangifte doen. Het is voor het oplossen van zaken echter van zeer groot belang om wel aangifte te doen.