Gemeente Eindhoven

Persbericht: 20 oktober 2003, no. 190

Preventieproject Bureau HALT gaat over vandalisme

Leerlingen Helicon Groenschool 'Houden het gaaf'

De leerlingen van de eerste klassen van de Helicon Groenschool starten na de herfstvakantie met het vandalisme-preventieproject "Hou 't Gaaf". De eerste weken werken de scholieren samen met hun docent zelfstandig met het lesmateriaal. Daarna komen gastdocenten van de spoorwegen, de politie en Bureau HALT in de klassen vertellen over hun ervaringen met jongeren en vandalisme.

Veel leerlingen van de Helicon Groenschool reizen met het openbaar vervoer. Om het project voor hen extra herkenbaar te maken komt een medewerker van de Nederlandse Spoorwegen in de klassen vertellen over baldadigheid en vandalisme in de trein.

Bewust
In het project werken de school, de spoorwegen, de politie en Bureau HALT Eindhoven nauw samen. Bureau HALT ontwikkelde het lesmateriaal met behulp waarvan de leerlingen gedurende het project op zoek gaan naar antwoorden op de volgende vragen:

Wat is vandalisme?

Wat zijn de oorzaken van vandalisme?

Wat zijn de gevolgen van vandalisme?

Hoe zou je vandalisme kunnen stoppen en voorkomen?

Door jongeren bewust te maken van de gevolgen van vandalisme voor slachtoffer en dader, hun eigen keuzemogelijkheden en verantwoordelijkheid, levert het project een bijdrage aan het terugdringen van vandalisme.

© 2003 Gemeente Eindhoven