Gemeente Leeuwarden

Trap er niet meer in!

Al onze uitlaatstroken en losloopgebieden zijn een goed begin.

De gemeente Leeuwarden is deze week gestart met een campagne over het nieuwe hondenbeleid in Leeuwarden. De campagne is gestart omdat er voor honden en hondenbezitters in Leeuwarden het een en ander verandert. Zo is onder andere de paragraaf in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen, waarin staat waar u en uw hond zich aan dienen te houden. Ook worden er uitlaatstroken aangewezen en is het aantal losloopgebieden uitgebreid.

Losloopgebieden

Een losloopgebied is een gebied waar uw hond naar hartelust kan rennen en spelen. Waar u op andere terreinen uw hond moet aanlijnen, hoeft dat dus op een losloopgebied niet. Voor hondenpoep geldt hier wel een opruimplicht. De losloopgebieden zijn voorzien van afvalbakken waar u de hondenpoep in kunt deponeren.

In Leeuwarden zijn 28 van deze losloopgebieden, deze worden opgeknapt en er worden zeven nieuwe gebieden aangewezen. U kunt deze losloopgebieden herkennen aan een 'hondenembleem', waarvan u een voorbeeld op de foto kunt zien.

Hondenuitlaatstroken

Hond aan de lijn Ook komen er naast de losloopgebieden ruim honderd uitlaatstroken. Een uitlaatstrook is een strook waar uw hond niet los mag lopen (aanlijnplicht!), maar wel zijn behoefte kan doen. Uw hoeft dit niet op te ruimen, de stroken worden periodiek gereinigd door de gemeente door een zogenaamde poepzuiger. Door uw hond uit te laten op de hondenuit-laatstroken, vermindert u de overlast in uw woonwijk.

Bordje hondenuitlaatzone U kunt de hondenuitlaatstroken herkennen aan een 'hondenembleem'', waarvan u een voorbeeld op de foto hiernaast kunt zien. Niet in iedere wijk kunnen uitlaatstroken aangelegd worden. Daar waar geen ruimte is voor uitlaatstroken komen hondenpoepbakken, die regelmatig geleegd, schoongemaakt en onderhouden worden.

Met uw hond aan de wandel

Als u met uw hond uit wandelen gaat, is er een aantal regels waar u rekening mee moet houden. De oude regels zoals het verbod om uw hond zijn behoefte in de openbare ruimte te laten doen, blijven bestaan. Hieraan wordt het verbod om de behoefte in de goot te doen toegevoegd, omdat het onderscheid tussen goot en trottoir niet (meer) duidelijk is en het schoonhouden van de goot bemoeilijkt wordt door de geparkeerde auto's. Kortom buiten de uitlaatstroken geldt dus altijd de opruimplicht.

Op een aantal plaatsen is het verboden voor honden, zoals op kinderspeelplaatsen, recreatie-terreinen, zandbakken en stranden. Ook geldt in sommige straten een hondenverbod. U mag uw hond op deze plaatsen ook niet op uw arm of in een fietsmandje meenemen!

Milieu-inspecteurs

De milieu-inspecteurs van de gemeente Leeuwarden controleren of de regels voor honden door hondenbezitters worden nageleefd. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen zij een proces-verbaal uitschrijven.

Hondenbelasting

Wanneer u eigenaar bent van een hond of meerdere honden, dan bent u verplicht hondenbelasting te betalen. De tarieven hiervoor zijn:
* Voor één hond 75,69

* Voor de tweede hond 113,54

* Voor de derde en volgende hond 151,38
* Voor een kennel 227,07

(per jaar, prijspeil 2003)

Ieder jaar houden de milieu-inspecteurs controles op de hondenbelasting. Als u niet betaalt, wordt het belastingtarief verdubbeld. U kunt uw hond aanmelden bij het team Belastingen van de gemeente Leeuwarden. Het aangiftebiljet hiervoor kunt u hier schriftelijk of telefonisch aanvragen. Het is natuurlijk ook verkrijgbaar bij de Belastingbalie op het stadskantoor. Mocht uw hond overlijden of worden verkocht, dan dient u dit zo snel mogelijk schriftelijk door te geven aan het team Belastingen. Het adres is: Gemeente Leeuwarden, Algemene Zaken, Sector Publiekszaken, team Belastingen, Postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden. Tel: 058 233 88 18.

Vanaf november kunt de actuele hondenkaart inzien bij de balie in de hal van het Stadskantoor van de gemeente Leeuwarden. Het adres is: Gemeente Leeuwarden, Service Meldpunt, Oldehoofsterkerkhof 2, 8900 JA Leeuwarden. Tel: 058 233 88 33, e-mail gemeente@leeuwarden.nl.