BedrijfsautoRAI

20-10-2003

Wereldpremière Opel Movano op de BedrijfsautoRAI 2003

Met de Opel Movano toont Opel dit jaar opnieuw een wereldpremière aan het Amsterdamse publiek. Het Opel bedrijfswagengamma breidt zich hiermee gestaag uit. Naast de Opel Movano is op de BedrijfsautoRAI (17-25 oktober) het voltallige aanbod van Opel bedrijfswagens vertegenwoordigd.

Door het steeds uitgebreidere aanbod aan carrosserievarianten en motoren, biedt Opel letterlijk voor elk doel een transportoplossing. Dit aanbod begint bij de zeer voordelige Combo City en eindigt bij de Movano platformcabine.

De blikvanger op de Opel-stand (Amstel hal, standnummer 07.004) is natuurlijk de nieuwe Opel Movano. Opels grootste bedrijfswagen beschikt niet alleen over een moderner uiterlijk, maar ook over allerlei nieuwe technische kenmerken. Daarnaast laat Opel een keur aan verschillende varianten zien van zijn bedrijfswagens, waarmee de diversiteit van de bedrijfswagens duidelijk naar voren komt.

De basis van het succesverhaal van Opels bedrijfswagens wordt gelegd door de Vivaro. Dit is een zeer belangrijk gegeven, aangezien bijna één op de drie bedrijfswagens een auto uit de Vivaro-klasse is. Met een steeds completer aanbod als het gaat om motoren en carrosserievarianten, wijst alles erop dat het succes verder uitgebreid kan worden.

De Opel Combo speelt een belangrijke rol in de klasse van lichte bestelwagens. Door de rijeigenschappen van een personenauto te combineren met uitstekende transportkwaliteiten, heeft de Combo veel kopers voor zich weten te winnen. De Combo spreekt hierbij ook particuliere kopers aan, hetgeen de reden is dat de Combo bij alle Opel-dealers te koop is.

De bekende en vertrouwde Astra Van en Zafira Van completeren de bedrijfswagenreeks. Beide autos beschikken over uitstekende rijeigenschappen zoals deze reeds uitgebreid beproefd zijn in de personenauto-uitvoeringen van de Astra en de Zafira. De Zafira Van OPC kan zich nog steeds de snelste bestelauto van Europa noemen.

Nieuwe Opel Movano fris ontwerp, nieuwe motoren, meer varianten

De nieuwe Opel Movano maakt zijn wereldpremière op de BedrijfswagenRAI 2003. De Opel Movano, die een consistent verkoopsucces is gebleken op de Europese markt, is volledig nieuw ontworpen. Sinds zijn introductie op de Europese markt in 1999 zijn er reeds 72.000 exemplaren verkocht. Gelijktijdig met de wereldpremière maakt Opel Nederland de prijzen van de Opel Movano bekend. Naast het moderne design, biedt de Opel Movano een breder modelprogramma met nieuwe motoren. Twee nieuwe, krachtige common-rail turbodieselmotoren met 2.5 en 3.0 liter inhoud (100 en 136 pk), doen hun intrede in het gamma. Daarnaast is het onderstel verbeterd met een nieuw remsysteem voorzien van ABS van de laatste generatie, elektronische remkrachtverdeling en remassistentie. In de cabine verhogen de geoptimaliseerde stoelen en nieuwe opbergvakken de functionaliteit en het comfort. De besturing is verder verbeterd waardoor de Opel Movano zich gemakkelijker en met meer gevoel laat sturen. Als laatste verhoogt een moderne joystick-schakelpook de ergonomie in het instrumentenpaneel.

Door de spaarzame common-rail dieselmotoren en de voor deze klasse unieke 6-versnellingsbak, zijn de bedrijfskosten voor de Opel Movano opvallend laag. Dit wordt nog eens versterkt door de lange service-intervallen van 40.000 kilometer / 2 jaar (1.9 CDTi 30.000 km / 2 jaar). Nieuwe opties zoals een antidiefstalsysteem, het vanaf het voorjaar van 2004 verkrijgbare parkpilot parkeerassistentiesysteem, cruise control en een boardcomputer ronden het aanbod af.

Aan de buitenzijde vallen de grote voorbumpers voorzien van verbeterde crashboxen op, maar ook de markante heldere koplampen, de kenmerkende Opel-grille en de plooi in het midden van de motorkap. De voorwiel aangedreven bedrijfsauto is in meer dan veertig verschillende versies leverbaar. De Opel Movano-familie heeft er met de 16-persoons bus een nieuwe variant bij gekregen, waarbij de bus een stahoogte van 1,9 meter heeft. Andere varianten zijn de gesloten bestel, de combi, de dubbele cabine, twee chassiscabines, uitgerust met een enkele of een dubbele cabine, en een platformcabine.

De Opel Movano kent drie varianten als het gaat om de wielbasis, drie verschillende hoogtes en twee gewichtsklassen. De veelzijdige Opel Movano kan af-fabriek worden uitgerust met een open laadbak, kipper of als een serviceauto.

Efficiënte en krachtige common-rail turbodieselmotoren De Opel Movano-familie is met maar liefst vijf verschillende common-rail turbodieselmotoren leverbaar, allen voorzien van vierkleppen-techniek. Hiermee zijn lage gebruikskosten gegarandeerd. Alle motoren voldoen aan de Euro 3-emissiestandaard. De 2.5 CDTI (74 kW/100 pk) en de 3.0 CDTI (100 kW/136 pk), zijn beide nieuw. De 3.0-liter produceert een maximum koppel van 320 Nm bij 1.800 tpm. Andere leverbare dieselmotoren zijn de 1.9 CDTI (60 kW/82 pk), de 2.2 CDTI (66 kW/90 pk) en de 2.5 CDTI (84 kW/115 pk).

De 115 pk sterke 2.5 CDTI en de 3.0 CDTI zijn standaard uitgerust met een 6-versnellingsbak, hetgeen uniek is in zijn klasse. Door deze combinatie gaan de twee krachtigste motoren uiterst economisch te werk. De verlengende service interval (40.000 km / 2 jaar) voor de 2.2 CDTI, 2.5 CDTI en de 3.0 CDTI draagt daarnaast significant bij aan de lage bedrijfskosten. De service interval voor de 1.9 CDTI bedraagt 2 jaar en 30.000 km.

Veel ruimte voor individuele wensen
De Opel Movano biedt veel ruimte voor individuele wensen. De lengte van Opels grootste bestelauto is, afhankelijk van de uitvoering, 4,89, 5,39 of 5,89 meter. De hoogte bedraagt 2,25, 2,49 of 2,72 meter. Afhankelijk van de uitvoering is het totale laadvolume 8,0 tot 13,9 kubieke meter. De boxbody versie heeft zelfs een laadvolume van 16,5 kubieke meter. De Opel Movano kan een nuttige last van 965 tot 1.670 kilogram meedragen. Alle Movano-modellen kunnen een aanhanger met een gewicht tot 2 ton trekken.

Het laadruim van de Opel Movano is zeer praktisch. Bij de middelste dakhoogte is de stahoogte een plezierige 1,91 meter. Met de maximale dakhoogte is dit zelfs 2,15 meter. De laadlengte varieert van 2,71 meter tot 3,71 meter. De nuttige laadbreedte tussen de wielkasten is
1,28 meter, terwijl de totale breedte 1,76 meter bedraagt. Bij geopende achterdeuren is de laadbreedte 1,56 meter, de standaard aanwezige schuifdeur aan de rechterzijde biedt een laadbreedte van
1,10 meter. Hierdoor is er meer dan voldoende ruimte om met een vorkheftruck Euro-pallets in de Opel Movano te laden. De achterdeuren openen in een hoek van 90 of 180 graden waardoor de Movano eenvoudig te beladen is. Aanvullende opties zoals achterdeuren die openen tot een hoek van 270 graden, een houten laadvloer en verschillende soorten binnenkleding van de laadruimte, maken het geheel af.

Comfortabele bestuurderscabine voor uitstekende werkcondities De cabine van de Opel Movano biedt comfort op het niveau van een personenauto. De instap is voor deze klasse opvallend comfortabel door een opstap van slechts 42,9 centimeter. Het instrumentenpaneel is zeer duidelijk van opzet. De middenconsole is opnieuw ontworpen om plaats te kunnen bieden aan audio- en of navigatiesystemen in dubbel-DIN formaat of een tweemaal enkel-DIN formaat. De joystick-schakelpook is ergonomisch in het instrumentenpaneel geplaatst.

De bestuurderstoel, die verder geoptimaliseerd is, is in hoogte verstelbaar en standaard uitgerust met een armsteun. Passagiers zitten op een tweepersoonsbank. Als optie is bovendien een multifunctionele bank te bestellen die het mogelijk maakt de bank in twee delen te verdelen en de afzonderlijke delen neer te klappen waardoor er ruimte ontstaat om laptops, mobiele telefoons of documenten uit het zicht op te bergen. Bergvakken, bekerhouders en getint glas bieden functionaliteit en comfort. Door verbeterde isolatie is het geluidsniveau in de cabine verder afgenomen.

De nieuwe Opel Movano bereikt, als het gaat om passieve en actieve veiligheid, bijna het niveau van een personenwagen. Dit wordt mede bewerkstelligd door een nieuw remsysteem met ABS, elektronische remkrachtverdeling en remassistent. Een airbag voor de bestuurder is, evenals gordelspanners, standaard aanwezig. Voor de passagierszijde is een airbag als optie verkrijgbaar. De besturing van de Opel Movano is gevoeliger geworden en vergt minder inspanning. Als optie is de Opel Movano bovendien leverbaar met airconditioning, voorruitverwarming en een elektrisch comfortpakket inclusief verwarmde buitenspiegels, elektrische ramen vóór, afstandsbediening op de centrale deurvergrendeling en een antidiefstal systeem.

Prijzen gelijktijdig met wereldpremière bekend gemaakt De Opel Movano is leverbaar vanaf 15.885,- exclusief BTW voor de
2,8-ton versie met korte wielbasis en standaard dak met 1.9 CDTI dieselmotor. Inclusief BTW komt deze variant op 18.903,-. De zwaardere
3,3-ton versie met 2.5 CDTI (74 kW/100 pk) krachtbron kent een prijs van 18.895,- exclusief BTW. De 3,5-ton versie ten slotte, is leverbaar vanaf 18.985,- exclusief BTW, waarbij de auto is uitgerust met de 2.5 CDTI (74 kW/ 100 pk) krachtbron.

De chassis cabine kent een vanafprijs van 18.740,- exclusief BTW. Hiervoor is de auto uitgerust met 2.5 CDTI dieselmotor met 74 kW/100 pk, verlengde wielbasis en standaard dak. Als dubbele cabine is deze variant met dezelfde motorisering leverbaar vanaf 20.440,-.

De platformcabine heeft een vanafprijs van 18.685,-, waarvoor de auto een verlengde wielbasis heeft en een 2.5 CDTI 74 kW/100 pk krachtbron. Duurste versie is de platformcabine met extra verlengd onderstel, verhoogd dak en 3.0 CDTI dieselmotor. Deze auto kent een prijs van 25.865,- exclusief BTW.