SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

Stress op het werk, een peiling bij 20.000 Vlamingen Brussel, 20 oktober 2003

T.a.v. de redactie,

Deze week ontvangen 20.000 Vlaamse arbeiders, bedienden en ambtenaren de vragenlijst Welzijn en stress op het werk. Met deze bevraging willen de Vlaamse Regering, de werkgevers en vakbonden de knelpunten in de kwaliteit van het werk nagaan. Dat is belangrijk om er nadien ook effectief iets aan te doen. Minder stress op het werk leidt immers tot meer gezonde en gemotiveerde werknemers.

Er gaat geen week voorbij of kranten, radio of TV berichten over onze stresserende manier van leven en van werken. Terecht gaat daar veel aandacht naar. Ons jachtige leven en werken leiden ertoe dat veel mensen niet meer mee kunnen, oververmoeid raken en uiteindelijk ziek worden. Er zijn veel bronnen van stress en een heel belangrijke daarvan is hoe we ons in ons werk voelen. Wanneer bijvoorbeeld ons werk niet goed is georganiseerd of de communicatie met onze oversten loopt mank. Als we taken moeten doen waarvoor we onvoldoende zijn opgeleid. We het gevoel hebben dat op het werk alleen het rendement telt en overleg van geen belang is, enzovoort.

Renaat Landuyt, minister vice-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme hecht veel belang aan de stressproblematiek bij werknemers. Hij zorgde voor de financiering van het project en vertrouwde het onderzoek toe aan STV-Innovatie & Arbeid. Dit is een onderzoekscel binnen de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, de Vlaamse overheidsinstelling waarin vakbonden en werkgevers overleg plegen. De Vlaamse Overheid wil immers werk maken van een lange termijn beleid tegen stress. Daarom zijn twee volgende metingen gepland in 2006 en 2009. Zo kunnen we zien of we vooruit gaan en wat het effect is van het gevoerde stressbeleid.

De vragenlijst is anoniem, eenvoudig en snel in te vullen (kort en zonder schrijfwerk). Het is immers belangrijk dat zoveel mogelijk mensen die de vragenlijst ontvangen, ze ook terugsturen. Alleen zo krijgt de Vlaamse Overheid een goed beeld van de stressproblematiek bij werknemers in alle sectoren. Een op honderd werknemers zal de vragenlijst ontvangen. De kans is groot dat ook u daar bij bent. Door de vragenlijst in te vullen kunt u mee zorgen voor een goed stressbeleid.

Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be