Vlaamse overheid

Minister Vanderpoorten start in zes Vlaamse scholen een project op voor kinderen met
'autismespectrumstoornissen'. De scholen bevinden zich in Antwerpen, Gent, Hasselt, Sint-Niklaas, Sint-Agatha- Berchem en Rumbeke. De bedoeling is dat deze zes pilootscholen uit het buitengewoon onderwijs hun kennis en ervaring overdragen op andere scholen.

"Ouders van kinderen met autisme zijn al lang vragende partij voor een soort school die professioneel met autisme weet om te gaan. Dit project is een antwoord op die vraag", zegt minister Vanderpoorten die in de toekomst veel verwacht van een inclusiever onderwijs. "Ik wil kinderen met een handicap de kans geven om zo lang en zoveel mogelijk naar een gewone school te gaan. Leerkrachten kunnen daarbij wel een helpende hand gebruiken."

De pilootscholen zullen dus meer doen dan het verbreden en ontwikkelen van hun eigen expertise en hun professionaliteit. Ze zullen andere - gewone - scholen ook ondersteunen in het begeleiden van kinderen met autisme. "De scholen van het buitengewoon onderwijs beschikken over de nodige expertise. Die wordt momenteel echter enkel en alleen in de school zelf gebruikt. Dit project neemt de proef op de som en zoekt uit of die scholen hun kennis ook kunnen aanwenden voor de ondersteuning van andere scholen."

De pilootscholen krijgen van minister Vanderpoorten 100.000 Euro per jaar. Dat is voldoende geld om één of twee extra personeelsleden te betalen maar het geld kan ook naar werkingsmiddelen of nascholing gaan. "Zelf verwacht ik van de pilootscholen dat zij binnen hun regio willen samenwerken met scholen van andere netten", zegt minister Vanderpoorten.

Op korte termijn volgt er een overleg tussen de scholen en de begeleidende stuurgroepen om de regio's af te bakenen waarin de scholen zullen werken. Ook de meningen van de koepels, het CLB en andere actoren zullen gevraagd worden om na te gaan op welke manier het pilootproject optimaal kan functioneren.

De pilootscholen die op aangeven van de administratie onderwijs en de onderwijskoepels werden geselecteerd zijn:


1. SBSO De Baken, Bellestraat 89, 9100 Sint-Niklaas in samenwerking met BuBaO en Buso-scholen van Antwerpen van het stedelijke net (Siblo Burchtse Weel, Burchtse weel 102 te 2050 Antwerpen


2. MPI Sterrebos, Bornstraat 52, 8800 Rumbeke


3. Basisschool voor kinderen met gehoor- of gezichtsproblemen, Dilbeekstraat 1, 1082 Sint-Agatha- Berchem in samenwerking met de Provinciale school voor buitengewoon lager onderwijs Claervelt, Klaverveld 6 te 9255 Buggenhout


4. Jongelingshof, Coebergerstraat 34-36 te 2018 Antwerpen in samenwerking met andere scholen van de campus en scholen van Wuustwezel


5 .Basisschool voor buitengewoon onderwijs, Sint- Lievenspoort 129 te 9000 Gent in samenwerking met Sint- Gregorius, J. Destréelaan 67 te Gentbrugge


6. KIDS te Hasselt in samenwerking met Sint-Elisabeth te Wijchmaal -Peer

De selectie van de scholen geschiedde op basis van een aantal voorwaarden. Zo moesten de scholen willen samenwerken met scholen van andere netten, moest de uiteindelijke selectie een spreiding vormen op geografisch vlak maar ook over de verschillende inrichters van onderwijs, moet er een opvolging komen door een stuurgroep en komt er een evaluatie door de onderwijsinspectie. De financiering van deze scholen start vanaf 1 januari, maar men kan de werking nu al beginnen uitbouwen.

info : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. (0475) 98 33 73 -
(02) 553.99.23 - fax. (02) 553 99 19
e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be