Gemeente Den Haag

oktober 2003
Pleitbezorger gehandicapten ontvangt lintje (17 oktober)

Hagenaar Dick Rodenburg is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontvangt de koninklijke onderscheiding vanwege zijn jarenlange betrokkenheid bij en inzet voor de Nieuwe Algemene Gehandicapten Organisatie (NAGO). Deze vereniging in 1978 door Rodenburg opgericht en stelt zich ten doel de integratie van lichamelijk gehandicapten in Haaglanden te bevorderen.

Dick Rodenburg is van meet af aan betrokken geweest bij het werk van de NAGO en heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt voor deze vereniging, die op vrijdag 17 oktober haar 25-jarig jubileum viert. Hij is onder meer de bedenker van de `Toegankelijkheidsprijs', waarbij gebouwen worden getoetst op hun toegankelijkheid voor gehandicapten. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt.

Rodenburg was ook nauw betrokken bij de invoering van de `Gehandicapten Parkeerkaart'. Met deze kaart kunnen mensen met een functiebeperking in Den Haag gratis parkeren. Het idee vindt inmiddels navolging in binnen- en buitenland. Veel steden in Europa beschouwen gratis parkeren voor gehandicapten als vanzelfsprekend beleid.

De bij de onderscheiding horende versierselen zijn vrijdag 17 oktober opgespeld door loco-burgemeester Heijnen tijdens de receptie van de NAGO, in Partycentrum `De Wildhoef' aan de Evert Wijtemaweg 5.