Ingezonden persbericht



- Persbericht -

CDA: Bewoners Noordsingel 20 jaar lang aan het lijntje gehouden?

Al zo n twintig jaar lang spannen bewoners en organisaties rond de Noordsingel/ Oude Noorden, zich in voor het realiseren van een wijkpark op de locatie van het Huis van Bewaring Noordsingel. Ook politiek gezien is er al reeds lange tijd overeenstemming over het creëren van een wijkpark op het terrein van het Huis van Bewaring Noordsingel. (mo1997/0250 Kuijper, Het realiseren van een wijkpark op het vrijkomende terrein van het Huis van Bewaring aan de Noordsingel. Ook in de deelgemeente Noord is een soortgelijke motie in 1999 aangenomen.)

Uit de motierapportage die u ons op 14 oktober toezond, blijkt dat de Minister van Justitie op eerder afspraken om te komen tot verplaatsing van het Huis van Bewaring aan de Noordsingel is teruggekomen. Dit terwijl er vergaande afspraken waren over mogelijke verplaatsing van het complex.

De CDA-fractie heeft begrip voor de moeilijke situatie aan de Noordsingel (bijvoorbeeld het cellentekort en de beperkte financiën), maar acht hier toch de politieke geloofwaardigheid in het geding. CDA Raadslid Harm van den Born: Het kan niet zo zijn dat bewoners en organisaties zo veel jaren aan een lijntje worden gehouden. Als we de inzet van de Minister goed begrijpen is verplaatsing van het complex van de baan. Weg wijkpark! En weg jarenlange inzet van bewoners, organisaties en politiek!

De CDA-fractie wil het volgende van het College weten:


* De Minister zet in op renovatie van het complex. Betekent dit, dat het terrein niet vrijkomt en er dus geen mogelijkheden zijn voor een wijkpark?
* Bent u het met ons eens, dat het nu of nooit is voor het wijkpark?
* Ziet u mogelijkheden om met de minister op korte termijn andere afspraken te maken? En bent u het met ons eens dat, indien dat op korte termijn niet mogelijk is, de politieke geloofwaardigheid in het geding is?

Inzet van bewoners en organisaties gedurende bijna 20 jaar mag niet zomaar verloren gaan.


* Kunt u op korte termijn duidelijkheid verschaffen aan betrokken bewoners, organisaties en deelgemeente Noord?
* Bent u het met ons eens dat, indien het niet mogelijk blijkt het wijkpark te realiseren, bewoners, organisaties en deelgemeente Noord, hiervoor gecompenseerd dienen te worden? Zo nee, waarom niet?

Rotterdam, 20 oktober 2003


---

Noot voor de redactie/