AutoRai

20-10-2003

Introductie nieuwe Saab 9-2X

De nieuwe Saab 9-2X maakt tijdens de Los Angeles Motor Show in december 2003 zijn werelddebuut. De vijfdeurs 9-2X is het eerste productiemodel van Saab dat is voorzien van vierwielaandrijving. Voorlopig komt het model alleen in de Verenigde Staten en Canada op de markt.

Rijden in een Saab is enerverend en uitdagend. Dat bewijst de Zweedse autofabrikant opnieuw met de Saab 9-2X. Zijn vierwielaandrijving, praktische hatchbackcarrosserie en dynamische weggedrag bieden een hoge mate van rijplezier. Hiermee wil het merk vooral jonge mensen met een actieve levensstijl naar zich toe trekken. In Noord-Amerika is een groeiende vraag naar premium autos die qua afmetingen gepositioneerd zijn onder de 9-3 Sport Sedan, aldus Peter Augustsson, President en CEO van Saab Automobile AB. Met de 9-2X denken wij prima aan deze vraag te voldoen.

De Amerikaanse en Canadese Saab-dealers krijgen in de zomer van 2004 twee verschillende uitvoeringen van de Saab 9-2X in de showroom. Beide hebben een vijfdeurscarrosserie en vierwielaandrijving. Het verschil zit hem echter in de motoren. Eén versie krijgt zijn aandrijfkracht van een ongeblazen benzinemotor met een inhoud van 2,5 liter. De 9-2X Aero, het topmodel, beschikt over een 227 pk sterke 2,0-liter turbomotor. Saab heeft nog geen beslissing genomen of de Saab 9-2X ook in Europa geleverd zal worden.

General Motors Group
Saab Automobile AB maakt voor de ontwikkeling en productie van de 9-2X gebruik van het krachtige, internationale netwerk van de General Motors Group. Hierdoor bestond de mogelijkheid om in samenwerking met Subaru, de autodivisie van het Japanse Fuji Heavy Industries, de Saab 9-2X te ontwikkelen. General Motors heeft een aandeel van 20 procent in de Japanse fabrikant.

Augustsson: De Saab 9-2X is het resultaat van de samenwerking tussen twee autofabrikanten die veel overeenkomsten vertonen. Zo speelt de vliegtuigindustrie zowel bij Subaru als bij Saab een belangrijke rol in de geschiedenis van het automerk. Ook in de rallysport hebben beide merken vele successen behaald. Daar komt bij dat onze autos dynamisch, veilig en plezierig zijn om in te rijden.

De Saab 9-2X is een volgende stap in een enorm productoffensief van Saab. Vorig jaar heeft Saab de 9-3 Sport Sedan op de markt gebracht. En vanaf 1 november staat de nieuwe 9-3 Cabriolet bij de Nederlandse Saab-dealers. Ook heeft Saab in deze periode drie nieuwe conceptautos ontwikkeld, te weten de 9-X, de 9-3X Cross-over Coupé en de 9-3 Sport-Hatch.

De productie van de Saab 9-2X begint in de lente van 2004 bij Fuji in Japan.