Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/151

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

20 oktober 2003

Nr. 03/151

Wetsvoorstel feitelijk arbeidsverleden naar de Tweede Kamer

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer voorgesteld de Werkloosheidswet en de Wet structuur uitvoering werk en inkomen te wijzigen. Het voorstel behelst een wijziging in de administratie waardoor het aantal daadwerkelijk gewerkte jaren geleidelijk meer van invloed wordt op de duur van een werkloosheidsuitkering. De leeftijd wordt minder belangrijk bij het bepalen van de uitkeringsduur.

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) gaat voor de bepaling van de duur van een uitkering kijken naar de opbouw van het feitelijk arbeidsverleden vanaf 1998. Vanaf dat jaar is de dienstverbandenregistratie inmiddels voldoende bruikbaar. Van de jaren vóór 1998 blijft de leeftijd tellen bij de bepaling van de uitkeringsduur.

Het voorstel betekent dat de bedoeling van de Werkloosheidswet, namelijk dat de uitkeringsduur (uiteindelijk) gebaseerd is op het aantal gewerkte jaren, geleidelijk wordt gerealiseerd. Het gaat om een administratieve wijziging, die geen rol heeft gespeeld in de besprekingen tussen het kabinet en de sociale partners tijdens het najaarsoverleg. De maatregel is niet gericht op bezuinigingen, hoewel er wel enige besparingen (2 miljoen euro in 2005) te verwachten zijn. Voor de meeste werknemers verandert er weinig, omdat ze sinds 1998 (onafgebroken) aan het werk zijn.

In de huidige situatie is alleen het aantal jaren dat iemand gedurende de laatste vijf kalenderjaren heeft gewerkt van belang. Wie zijn baan verliest heeft recht op een werkloosheidsuitkering van 70 procent van het laatstverdiende loon als hij onder meer in minimaal vier van de laatste vijf jaar over 52 of meer dagen loon heeft ontvangen. Voor de bepaling van de duur van deze uitkering kijkt het UWV vervolgens naar de leeftijd (hoe ouder iemand is, des te langer de uitkering duurt).

Minister De Geus streeft ernaar dat de wijzigingen van de wet op 1 juli 2004 ingaan.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Wetsvoorstel van minister De Geus over wijziging van de Werkloosheidswet
PDF publicatie Bijlage: Memorie van toelichting bij wetsvoorstel van minister De Geus over wijziging van de Werkloosheidswet

Dit persbericht is onderdeel van dossier(s):
Dossier: Werkloosheidswet Werkloosheidswet
2003