Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Toespraak van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn, en Sport, Clémence Ross-van Dorp, naar aanleiding van de aanbieding van het TNO-rapport over lunchwandelen op 20 oktober 2003 in Den Haag.

Hartelijk dank mijnheer Pot voor het rapport. Inderdaad: het zou mooi zijn als het woord `lunchwandelen' in de volgende editie van de Dikke Van Dale komt. Ik ben wel benieuwd welke omschrijving er dan bij staat. Hoewel het eigenlijk heel simpel is: tijdens je lunchpauze lekker een half uurtje wandelen in een behoorlijk tempo.

Ik had mij overigens niet gerealiseerd dat het fenomeen lunchwandelen goed zou zijn voor een rapport, een proefproject, een onderzoek, een enquête, een campagne en zelfs een conferentie. Er moet kennelijk eerst heel wat papier worden geproduceerd en worden gepraat voordat je de werkende mens in beweging krijgt.

Toch is dat broodnodig. Want we eten te veel en te vet en we bewegen te weinig. Ik weet ook wel dat de verlokkingen van het bedrijfsrestaurant soms groter zijn. En als het regent of de omgeving is niet erg uitnodigend, dan moet je wel een echte wandelliefhebber zijn om dan naar buiten te gaan. Misschien moeten we dus wel één dag per week het bedrijfsrestaurant sluiten, paraplu's uitdelen en een paar aardige routes in de omgeving uitzetten.

En natuurlijk wil een goed voorbeeld wel eens helpen. Zonder mijzelf nu tot hét goede voorbeeld te benoemen, trek ik misschien anderen over de streep als ik ook regelmatig tussen de middag een stuk ga lopen. Bedrijfsfitness is natuurlijk een goed alternatief, maar niet elk bedrijf of elke instelling beschikt over een eigen sportruimte.

Ik hoop daarom dat lunchwandelen nu echt van de grond komt. Zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. VWS heeft daarom, samen met het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselvoorziening het lunchwandelen ondersteund. Zij zal dit onderwerp óók in de toekomst, liefst in samenwerking met andere ministeries, blijven promoten.

Ik vind dat iedere werknemer moet worden aangemoedigd ­ en ook de kans moet krijgen ­ om tijdens de middagpauze in actie te komen. Letterlijk. Want bewegen is niet alleen prettig, maar ook gezond. Je kunt ermee voorkomen dat je ziek wordt, of te zwaar. Waarom zou je het dus niet doen?

Zoals net al werd gezegd: het is gemakkelijk in te passen in je dagelijkse bezigheden, 't kost niks ­ een paar wandelschoenen hooguit ­ en het is leuk. Na afloop voel je je nog fitter ook. Wat wil je nog meer?

Genoeg gepraat wat mij betreft. De kaakspieren zijn voldoende getraind. Nu zijn de beenspieren aan de beurt. Ik ga wandelen. Ik nodig iedereen uit met mij mee te lopen. En als u een suggestie heeft voor een leuke route, dan hoor ik dat graag.

---- --