Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Van der Laan, Van der Ham en Lambrechts over risico's XTC-gebruik 2020316470


---
Is het u bekend dat er op 23 augustus jl. een 15-jarig meisje uit Belfeld is overleden door een overdosis XTC of door gebruik van verontreinigde XTC-pillen op een dance-evenement in Heerlen? Wat is hierop uw reactie?


---
Ja.
Elk slachtoffer van drugsgebruik vind ik betreurenswaardig en zeker in dit geval, waar het om zo'n jong persoon gaat. De Officier van Justitie in het betreffende arrondissement heeft opdracht gegeven tot toxicologisch onderzoek. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft geanalyseerd welke stoffen het meisje heeft binnengekregen. De uitslag van dit onderzoek is inmiddels bekend. Om privacyredenen kan ik hierop niet nader ingaan.


---
Is het waar dat het aantal sterfgevallen als gevolg van het gebruik van XTC en andere drugs momenteel niet wordt geregistreerd? Bent u bereid om, zoals het Trimbos-instituut en D66 voorstellen, het aantal dodelijke ongevallen door druggebruik te laten registreren? Zo nee, waarom niet?


---
Alle sterfgevallen worden door de gemeenten doorgegeven aan het CBS, dat deze classificeert naar doodsoorzaak. Het EMCDDA in Lissabon geeft aan welke specifieke doodsoorzaken een indicatie zijn voor een drugsgerelateerd overlijden. Gezien het feit dat we op grond van deze richtlijnen in Nederland een globaal overzicht hebben van het aantal drugsdoden, zie ik geen reden om dit specifieker te laten registreren.


---
Wat is uw reactie op de onderzoeken van het Trimbos-instituut en Educare over dance- evenementen? 1)


---
Het rapport geeft aan dat zich op de party's waar Educare met EHBO-personeel aanwezig was (meer dan 50% van het totaal aantal grootschalige party's) nauwelijks ernstige incidenten hebben voorgedaan. Natuurlijk vind ik elk incident er één te veel, maar het rapport nuanceert wel het beeld dat er bij dergelijke party's sprake zou zijn van veel gezondheidsproblemen. Het aantal hulpvragen is sinds de introductie van de EHBO's op de party's sterk afgenomen en de laatste jaren gestabiliseerd. Zowel gebruikers als organisatoren lijken zich steeds meer bewust te worden van de eventuele risico's en hun verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van preventieve maatregelen.


---
Wat is uw reactie op internationaal onderzoek van de Universiteit van Amsterdam over XTC-gebruik? 2)


---
Dit onderzoek werd uitgevoerd in Amsterdam, Hannover en Wenen, in opdracht van de Europese Commissie. In Amsterdam wordt uitsluitend eens per week op kantoor getest, in Hannover op werkdagen op kantoor en daarnaast op grote party's, en in Wenen alleen op grote party's enkele malen per jaar. Geconcludeerd wordt onder meer dat gezondheidswaarschuwingen over gevaarlijke stoffen geloofwaardiger worden wanneer ze


---

binnen de context van pillen-testen worden gegeven, dat degenen die gebruik maken van een testservice beter geïnformeerd zijn over de gevolgen van gebruik, dat testservices het gebruik van XTC niet bevorderen en er toe kunnen leiden dat potentiële gebruikers het gebruik uitstellen of er van afzien. Hoewel de testservices in de drie steden in opzet verschillen, zijn de ervaringen in Wenen en Hannover vergelijkbaar met die in Nederland. Dit onderzoek vormt voor mij dan ook geen aanleiding tot wijziging van de bestaande praktijk.


---
Deelt u de mening dat de risico's op overdoses of gebruik van verontreinigde of (zeer) hoog gedoseerde XTC verder kunnen worden ingeperkt door het testen van XTC-pillen op (dance-) evenementen?


---
Overdosering is meestal het gevolg van het slikgedrag van gebruikers en in het algemeen niet van de kwaliteit van de pil in kwestie.
Voorts is het zo dat het aantal pillen dat daadwerkelijk op evenementen kan worden herkend, de laatste jaren is afgenomen. Hierdoor heeft het testen op locatie voor directe risicobeperking slechts een geringe meerwaarde ten opzichte van het huidige systeem van het testen op kantoren. Bovendien is het niet logisch om bezoekers bij de ingang streng te fouilleren op drugs en in de club of op de party zelf een testservice aan te bieden. Voorts ben ik van mening dat met het testen op locatie een verkeerd signaal wordt afgegeven. Daarom zie ik geen reden om het genoemde embargo opnieuw ter discussie te stellen.


---
Bent u bereid het huidige embargo op het testen van XTC-pillen op houseparty's te laten evalueren? Zo nee, waarom niet?


---
Zoals bij vraag 5 aangegeven, heeft het testen op evenementen slechts een geringe meerwaarde ten opzichte van het huidige systeem van het testen op kantoren. Ik acht een evaluatie dan ook niet nodig.

1) In het rapport Uitgaan en veiligheid concluderen het Trimbos-instituut en Educare dat het aantal gezondheidsproblemen op dance-evenementen de laatste vijf jaar sterk is afgenomen door bewuster druggebruik, de mogelijkheid om XTC-pillen tevoren te laten testen, en door voorlichting over druggebruik. Uitgaan en veiligheid: feiten en fictie over alcohol, drugs en gezondheidsverstoringen, uitgegeven door het Trimbos- instituut i.s.m. Educare.
2) Uit internationaal onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat party- gangers die hun XTC-pillen laten testen minder XTC gebruiken en veel bevattelijker zijn voor voorlichting over de risico's van deze drug. Pill Testing ­ Ecstasy & Prevention, uitgegeven door Rozenberg Publishers, Amsterdam.


---- --