Ingezonden persbericht


Reactie op adviezen van visserijbiologen

Persbericht 20 oktober 2003

Pijnlijke maatregelen in visserijsector onvermijdelijk

Stichting De Noordzee noemt het onvermijdelijk dat op korte termijn krachtige maatregelen nodig zijn om de kabeljauw en de schol te redden. De milieuorganisatie reageert hiermee op de adviezen van ICES en de Nederlandse visserijbiologen die vandaag bekend werden. Zij noemt de tijding van de biologen een zwarte dag voor de vis in zee en voor de visserijsector.

Een verbod op de vangst van kabeljauw en een herstelplan voor schol is gezien de cijfers geheel terecht, zo stelt Stichting De Noordzee. Helaas gaat het nog slechter met kabeljauw en schol dan de biologen vreesden. Voor de vis is dit erg, en de milieuorganisatie realiseert zich dat ook de vissers het zwaar te verduren krijgen. Maar krachtige maatregelen zijn wel nodig om de vis en de visserij te laten overleven, zo stelt directeur Floris Groenendijk.

Kabeljauw
Stichting De Noordzee vindt dat alle Europese vissers moeten meewerken om de kabeljauw van uitsterven te redden. Een moratorium voor de gerichte kabeljauwvisserij is onvermijdelijk. Vissers die kabeljauw bijvangen moeten onder andere grote, vierkante ontsnappingsluiken in hun netten bouwen om kabeljauw te laten ontsnappen. Lukt dit onvoldoende dan zal ook de platvisvisserij tijdelijk moeten stoppen.

Schol
Door de enorme visserijdruk blijkt het ook met de schol slechter te gaan dan vorig jaar werd voorspeld. Een van de redenen is dat er veel meer ondermaatse schol wordt bijgevangen dan visserijbiologen dachten. Stichting De Noordzee pleit al jaren voor maatregelen die er voor zorgt dat er minder wordt bijgevangen. ICES stelt dat vissers tot 80% van de schol teruggooien. De milieuorganisatie ziet oplossingen door het verplicht stellen van grotere maaswijdten en het beter controleren op illegale binnennetten

Het voorgestelde herstelplan voor schol moet de visserijdruk met 40% verminderen. Volgens Stichting De Noordzee moet dit plan direct worden ingesteld. Onderdelen moeten zijn: minimaal een vangststop tijdens de voortplantingsperiode (de kuitzieke periode loopt van half december tot april), het verminderen van het aantal visdagen en een betere controle van de motorvermogens van schepen en grotere maaswijdte.

Tong in relatie met schol
De kleine maaswijdte van 80mm die in Europa alleen voor tongvissers geldt, veroorzaakt te veel bijvangst van schol. Stichting De Noordzee pleit derhalve voor dat de maaswijdte voor tong moet worden vergroot.

Meer informatie: Floris Groenendijk, directeur Stichting De Noordzee, aanwezig op de persconferentie van het RIVO in Nieuwspoort 06 11010632, of Michel Langendijk op het kantoor van Stichting De Noordzee 06 - 55942646