Gemeente Maassluis

Persberichten

20-10-2003

Beantwoording vragen VVD n.a.v. onderzoek buitendienst IBB

Naar aanleiding van schriftelijke vragen die door fractie van de VVD zijn gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het onderzoek buitendienst IBB heeft het college een antwoordschrijven verzonden. Het college beantwoordt de vragen van de fractie van de VVD als volgt:


1.Kunt u mededelen hoeveel de kosten van dit onderzoek bedragen?Bij ons besluit van 18 juni 2002, waarbij de afdeling Inrichting en beheer Buitenruimte (IBB) werd gevormd is het onderzoek naar de formatie van de buitendienst nadrukkelijk aan de orde geweest. Bij ons besluit van 22 juli 2003 hebben wij besloten om de kosten van dit onderzoek, geraamd op 15.000,-- ten laste te brengen van hoofdstuk 9 van de gemeentebegroting, bestemd voor efficiencyonderzoeken voor de organisatie zoals vastgesteld bij de begrotingsraad van 5 november 2002.


2.Waarom is dit onderzoek uitbesteed? Had een onderzoek door de afdeling Personeel en Organisatie niet meer voor de hand gelegen? Is dit overwogen en zo ja, waarom is daartoe niet besloten? Het onderzoek behelst een vergelijking tussen de gemeente Maassluis en een aantal andere vergelijkbare gemeenten. De kennis om een dergelijke vergelijking goed te kunnen maken, alsmede de noodzakelijke statistische gegevens zijn binnen de gemeente Maassluis niet beschikbaar. Het adviesbureau Leeuwendaal heeft bij eerdere opdrachten al blijk gegeven van het feit, dat zij in staat is deze opdrachten goed uit te voeren.


3.Is het college met de VVD-fractie van mening, dat de uitbesteding van dit soort (dure) onderzoeken tot het absolute minimum dient te worden beperkt, gelet op de slechte financiële situatie van de gemeente?Het spreekt voor het college voor zich dat dergelijke onderzoeken tot een absoluut minimum beperkt moeten blijven. Anderzijds is het zo, dat de gemeente Maassluis de komende jaren voor een aantal opdrachten gesteld staat (bijv. in het kader van de projecten) die het noodzakelijk maakt om de inzet van het eigen personeel zo efficiënt mogelijk te laten plaatsvinden. Dit maakt het uitvoeren van dergelijke onderzoeken in sommige gevallen onontkoombaar.


4.Is het college met de VVD-fractie van mening, dat het onjuist is om zoals hier is gebeurd opdracht voor onderzoek te verstrekken, zonder een daaraan ten grondslag liggend specifiek besluit van het college, dat elke week in vergadering bijeenkomt? In haar vergadering van 22 juli 2003 heeft het college hiertoe het besluit genomen.


5.Het college heeft besloten, dat in het onderzoek dient te worden aangegeven op welke wijze 250.000 bij de buitendienst IBB kan worden bezuinigd. Is deze bezuiniging taakstellend of ergens anders op gebaseerd?
In het kader van de financiële problematiek is het noodzakelijk ook in de buitendienst nadrukkelijk bezuinigingen door te voeren. In eerste instantie was het bedrag taakstellend, maar de ontwikkelingen hebben ons genoopt hierop vooruit te lopen. In de voorbereiding van de begroting voor 2004 is dit bedrag inmiddels ingevuld. Als gevolg hiervan zullen ook de personele lasten op dit terrein afnemen. Omdat de laatste jaren vast personeel is vervangen door inhuurkrachten is het mogelijk om door aflopende contracten niet te verlengen, snel in te spelen op de veranderende omstandigheden.


6.Kunt u ons informeren over het programma van eisen van het onderzoek en met name of hierbij rekening is gehouden met het gestelde in het Programma op Hoofdzaken 2002 2006, hoofdstuk 6, milieu, punt 8: Bekeken zal worden of de taken van de gemeentelijke reinigingsdienst uit kostenoverwegingen kunnen worden overgedragen aan de private sector? Wanneer wordt het rapport hierover overigens in de commissie SOB/Raad besproken?
In het onderzoek is de verzelfstandiging van de reiniging niet meegenomen. De kosten van het onderzoek zouden dan namelijk verdubbeld worden. Gezien de in het verleden op dit terrein reeds opgedane kennis en in het licht van de verslechterende financiële situatie is dit onderzoek, conform motie 16 van 5 november 2002, in eigen beheer verricht. De rapportage is inmiddels aan ons college aangeboden en zal zo spoedig mogelijk aan de Raad worden toegezonden.