Gemeente Delfzijl

Persbericht

20/10/2003
Programmabegroting 2004

INFORMATIE

Door het college van burgemeester en wethouders is de eerste programmabegroting van de gemeente Delfzijl aangeboden aan de raad. De programmabegroting bevat negen programma's. Ieder programma is een samenhangende verzameling van producten, activiteiten en geldmiddelen. Wethouder Harrie Houwerzijl: "De programmabegroting 2004 is een voor- uitgang. Het is een goed leesbaar stuk geworden. In 2003 zijn de eerste stappen gezet om invulling te geven aan het dualiseringsproces. De programmabegroting 2004 is hier een gevolg van." In de raadsvergadering van 13 november 2003 wordt de programmabegroting vastgesteld.
Het college is er in geslaagd om binnen de budgettaire ruimte de middelen te vinden voor de geplande activiteiten die in 2004 nodig zijn voor het realiseren van de prioriteiten, waarbij de overige voorzieningen zoveel mogelijk (behoudens ombuigingen) op hetzelfde peil gehandhaafd kunnen worden.
Prioriteiten zijn onder andere: verbeteren van dienstverlening aan de burger, verbeteren communicatie, inhaalslag gebruiksvergunningen, ontwikkeling Brede School, vernieuwing/ verbetering huisvesting voortgezet onderwijs, clustering sportaccomodaties, implementatie van de Wet Werk en Bijstand, samenwerken in de keten Werk en Inkomen en tussen sociale zaken van vier gemeenten, ontwikkeling brede welzijnsinstelling, uitvoering geven aan het milieuprogramma en het Plan van Aanpak VROM, Revitalisering Delfzijl en actualiseren bestemmingsplannen.

In het begrotingsjaar 2004 zal ca. 16% van de inkomsten van de gemeente Delfzijl afkomstig zijn uit lokale heffingen. Wanneer de Nota Nieuw beleid en Ombuigingen 2003 wordt vastgesteld dan zullen de totale inkomsten van de gemeente ten opzichte van vorig jaar met gemiddeld 13% stijgen. Het merendeel van de lokale inkomsten in 2004 bestaat uit onroerende zaak- belastingen (56,4%), afvalstoffenheffing (23,5%) en rioolrechten (10,4%).
De gemiddelde gemeentelijke woonlasten per huishouden zullen in 2004 na vaststelling van de Nota Nieuw beleid en Ombuigingen 2003 stijgen met 12% tot een bedrag van 690,-. Hiermee zit Delfzijl landelijk op het gemiddelde.

De programmabegroting is een consolidatie van
1. het bestaande beleid
2. loon- en prijspeil 2004 is basis voor de meerjarenraming 3. ombuiging conform Nota Nieuw Beleid en Ombuigingen 2003 4. nieuw beleid conform Nota Nieuw Beleid en Ombuigingen 2003 5. extra belastingverhogingen conform Nota Nieuw Beleid en Ombuigingen 2003
Bij een programma gaat het in de kern steeds om de drie W-vragen: Wat willen we? Wat gaan we er voor doen? Wat mag het gaat kosten?

Op 7 maart 2002 is de Wet Dualisering gemeentebestuur in werking getreden. Een deel van deze wet heeft betrekking op de begroting, de jaarstukken en andere financiële onderwerpen. De kern van het dualisme is de ontvlechting van de taken en bevoegdheden van de raad en het college. De scheiding in posities en
bevoegdheden tussen de raad en het college heeft gevolgen voor de inrichting en invulling van de begroting. De programmabegroting heeft voor de raad een kaderstellende functie en het ondersteunt de controlerende taak van de raad.