Openbaar Ministerie

ANP (10-10-03), 20 oktober 2003

Afperser Campina naar Pieter Baancentrum

UTRECHT - De man die afgelopen zomer zuivelproducent Campina afperste, moet zich in het Pieter Baancentrum laten onderzoeken. De rechtbank in Utrecht hield daarom vrijdag de zaak tegen de
46-jarige man uit Chaam aan. De man wordt niet alleen beschuldigd van afpersing van 50.000
euro van Campina, maar ook van eerdere pogingen tot afpersing van Ahold, Sara Lee en de NS. Bovendien legt de officier van justitie de man een poging tot moord ten laste.
Een vrouw uit Deurne werd in juni ziek nadat ze een bekertje yoghurt had gegeten dat door de verdachte was besmet met het landbouwinsecticide Folimat. De verdachte heeft de afpersingen toegegeven, maar stelt dat het nooit zijn bedoeling is geweest om slachtoffers te maken.
De officier drong aan op een onderzoek door het Pieter Baancentrum, omdat de man geen helder motief voor zijn daden zou kunnen geven. Het enige dat hij tot nu toe zou hebben gezegd, is
dat hij maandelijks genoeg geld aan zijn gezin wilde bieden. Raadsman W. Ausma wil bovendien dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de Amerikaanse bemoeienis met het onderzoek. De FBI werd ingeschakeld om de naam van de verdachte te ontlokken aan de internetprovider waar hij gebruik van maakte. Wanneer de zaak wordt voortgezet, is nog niet bekend.