Openbaar Ministerie

ANP (18-09-03), 20 oktober 2003


Forse daling criminaliteit in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een nieuwe aanpak van criminaliteit lijkt zijn vruchten af te werpen in Utrecht. De overlast op het Centraal Station van Utrecht en in en rond het naastgelegen winkelcomplex Hoog Catharijne nam af met 50 procent. In het winkelcentrum daalde het aantal overtredingen met 60 procent. Dat blijkt uit halfjaarcijfers van de politie die woensdagavond werden bekendgemaakt. Sinds twee jaar werken politie, justitie, gemeente, de Nederlandse Spoorwegen, de Jaarbeurs en eigenaar Corio van Hoog Catharijne intensief samen om de criminaliteit in Utrecht te bestrijden.
De politie maakt sinds het najaar van 2002 meer werk van taken als het handhaven van de openbare orde en het opsporen van strafbare feiten. Het Openbaar Ministerie pakt de zogenoemde veelplegers veel harder aan. De ongeveer zeventig veelplegers die verantwoordelijk zijn voor de meeste overlast, zijn inmiddels strafrechtelijk vervolgd. De rechter legde hen aanmerkelijk zwaardere straffen op dan in het verleden gebruikelijk was.
Ongeveer 30 procent van de Utrechtse veelplegers zit op het moment achter detralies. Verder hebben al 77 personen een verblijfsontzegging gekregen. De harde aanpak van criminelen op het Centraal Station en de directe omgeving heeft geen negatieve gevolgen voor de rest van de stad; het gevreesde waterbedeffect blijft tot nu toe uit. Het aantal geregistreerde aangiften is in de hele stad Utrecht in de eerste zes maanden van 2003 afgenomen met 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal aangiften van autokraken liep terug met 34,6 procent. Verder werd er veel minder vaak aangifte gedaan van fietsendiefstal (-21 procent), terwijl het aantal aangiften van vernieling daalde met 24,6 procent. De drank- en drugsoverlast nam af met 11 procent.