Gemeente Rotterdam

Uitbreiding dak- en thuislozen opvang

(20-10-03) De opvang voor dak- en thuislozen in Rotterdam wordt in 2004 uitgebreid met een dagopvang met 75 plaatsen en een nachtopvang met 75 bedden. Deze uitbreiding is onderdeel van het Actieprogramma Capaciteit Maatschappelijke Opvang en Verslavingszorg.

In het actieprogramma zijn de gemeentelijke ambities op het vlak van dak- en thuislozen- en verslaafdenopvang vastgelegd. Uit het actieprogramma blijkt dat naast repressie ook sociaal beleid een belangrijke pijler van het veiligheidsbeleid is. Er wordt minder gedoogd, maar mensen worden niet aan hun lot overgelaten. Nagestreefd wordt om mensen te resocialiseren en ze weer ze zo goed mogelijk maatschappelijk te laten functioneren.

Doorstroming

Om dak- en thuislozen uitzicht te bieden op een betere toekomst is het van belang dat er doorstroming plaatsvindt binnen de opvangvoorzieningen. Dak- en thuislozen moeten vanuit een basale opvang kunnen doorstromen naar bijvoorbeeld begeleid wonen of aan de slag kunnen in een werk- en activeringsproject. Een goed voorbeeld van een pension dat die doorstroming mogelijk maakt is het pension s Gravenhof dat in oktober is geopend. Dak- en thuislozen proberen daar gezamenlijk en onder begeleiding om orde en regelmaat in hun leven terug te krijgen.

Laagdrempelige nachtopvang

De dagopvang die in 2004 wordt gerealiseerd zal ook voorzien zijn van een gebruiksruimte. Doel hiervan is om de overlast op straat terug te dringen. De te realiseren nachtopvang wordt grootschaliger en laagdrempeliger dan bestaande voorzieningen. De reguliere nachtopvang blijkt voor veel buitenslapers nog te hoogdrempelig, bijvoorbeeld wanneer er van tevoren moet worden ingeschreven. Locaties zijn nog niet bekend, maar voor de nachtopvang wordt gezocht aan de rand van de stad. De nachtopvang wordt hierdoor, en door extra opvang die al stond gepland voor 2003, vergroot van 283 plaatsen in 2002 naar 388 in 2004.