Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Noord Afrika en Midden-Oosten

Afdeling Midden-Oosten

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

20 oktober 2003

Behandeld

Roger van Laak


Kenmerk


- DAM-467/03

Telefoon


- +31 (0)70-3485192


Blad


- 1/5

Fax


- +31 (0)70-3486639


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- rjh-van.laak@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vande leden Wilders (VVD) en Eurlings (CDA) over de mogelijke verduistering van belastinggelden door Arafat

Graag bied ik u hierbij- , mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Financiën, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden Wilders (VVD) en Eurlings (CDA) over de mogelijke verduistering van belastinggelden door Arafat. Deze vragen werden ingezonden op - 25 september 2003 met kenmerk 2030400500.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Financiën, op vragen van de leden Wilders (VVD) en Eurlings (CDA) over de mogelijke verduistering van belastinggelden door Arafat.

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van het artikel 'Palestijnse miljoenen zoek'? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Heeft het IMF het afgelopen weekeinde in een rapport 2) aangegeven dat de Palestijnse leider Arafat tussen 1995 en 2000 bijna 900 miljoen dollar aan belastinginkomsten buiten de officiële begroting heeft gehouden? Zo ja, hoe beoordeelt u deze bevindingen?

Antwoord

Het IMF heeft in het rapport aangegeven dat aanzienlijke inkomsten van de Palestijnse Autoriteit in de periode 1995-2000 buiten de officiële begroting gehouden zijn. Het gaat met name om accijnzen die via de Palestinian Commercial Services Corporation (PCSC) zijn geïnvesteerd in commerciële bedrijven binnen en buiten de Palestijnse gebieden. De opbrengsten van die investeringen zijn vervolgens ook buiten de begroting gehouden. Het IMF komt tot een ­wat zij noemt conservatieve- schatting van 898 miljoen dollar die op die manier (accijnzen en investeringsopbrengsten) buiten de begroting zijn gehouden. Het IMF stelt ook vast dat er sindsdien structurele hervormingen zijn doorgevoerd, mede onder sterke druk van de internationale gemeenschap, en dat de controle van het Palestijnse Ministerie van Financien o.l.v. Minister Fayyad over de overheidsgelden van de Palestijnse Autoriteiten nu sterk is verbeterd.

De hervormingen die de Palestijnse Autoriteit heeft doorgevoerd worden door Nederland positief beoordeeld. Een van de hervormingen betreft de instelling van het Palestinian Investment Fund. In dit fonds (dat beheerd wordt door het ministerie van Financiën) zijn inmiddels alle investeringen en commerciële activiteiten van de Palestijnse Autoriteit ondergebracht, inclusief ­volgens de IMF-vertegenwoordiger in Gaza en de Westelijke Jordaanoever bij de presentatie van het rapport- het grootste deel van de hogerbedoelde fondsen. Momenteel is er een onafhankelijk extern accountantsonderzoek gaande met betrekking tot dit fonds.

Vraag 3

Wat is uw oordeel over het feit dat de Palestijnse leider Arafat honderden miljoenen dollars wegsluist, alsmede volgens Forbes 3) een privévermogen van 300 miljoen dollar bezit 4), terwijl de economische situatie in de Palestijnse Gebieden uitzichtloos is?

Antwoord

Bestudering van het IMF rapport leert dat de Palestijnse leider Arafat in de periode 1995-2000 een grote verantwoordelijkheid droeg voor de instandhouding van een ontransparante situatie waarbij in totaal bijna 900 miljoen dollar buiten de begroting werd gehouden. Een formulering als zou Arafat deze gelden persoonlijk hebben "weggesluisd", is in het IMF rapport niet te vinden.

Wat betreft de berichten in Forbes inzake het persoonlijke vermogen van Arafat (volgens het tijdschrift 300 miljoen dollar) moet gesteld worden dat het moeilijk is hierover een uitspraak te doen aangezien het niet duidelijk is op welke informatie het blad zich baseert.

Vraag 4

Is het waar dat de Palestijnse economie volgens het IMF een financiële injectie behoeft van 1,2 miljard dollar om overeind te blijven?

Vraag 5

Bent u van mening dat de internationale gemeenschap geld in de Palestijnse economie zou moeten investeren, terwijl de Palestijnse leider Arafat deze gelden te eigen bate aan de Palestijnse economie onttrekt?

Antwoord

Tot dusverre is nergens uit het IMF-raport gebleken dat president Arafat ten eigen bate gelden aan de Palestijnse economie onttrekt.

De Palestijnse economie bevindt zich thans in een buitengewoon zorgelijke situatie. Zoals ook al aangegeven in het antwoord op vraag 2 heeft de Palestijnse Autoriteit sinds 2000 onder aanvoering van de huidige minister van financiën Salam Fayyad (tevens voormalig hoge IMF-medewerker) een aantal vergaande financiële hervormingen doorgevoerd. Op grond daarvan heeft Israël de eerder ingehouden BTW tegoeden inmiddels terugbetaald en de maandelijkse afdracht hervat. De inkomsten konden daardoor weer enigszins herstellen, maar de Palestijnse Autoriteiten kampen met structurele tekorten omdat de belastinginkomsten negatief worden beïnvloed door de huidige politieke situatie. Bij de presentatie van het IMF-rapport heeft de IMF-vertegenwoordiger in Gaza en de Westelijke Jordaanoever aangegeven dat ongeveer 1,2 miljard dollar nodig is om de Palestijnse economie weer nieuw leven in te blazen.

Zowel voor de Palestijnse burgers als voor het vredesproces is het van belang dat het economisch hervormingsprogramma wordt voortgezet en de Palestijnse economie zich herstelt. De internationale gemeenschap zal bij dat herstel moeten blijven assisteren.

Vraag 6

Heeft volgens u Arafat een politiek belang bij een uitzichtloze economische situatie voor de Palestijnse bevolking? Wakkert dit de steun voor Palestijnse terroristische groeperingen aan?

Antwoord

Een uitzichtloze economische situatie voor de Palestijnse bevolking lijkt alleen in het belang van organisaties als Hamas.

Vraag 7

Herinnert u zich de vragen van de leden Weisglas en Wilders inzake de besteding van EU-hulp door de Palestijnse Autoriteit? 5) Kunt u uitsluiten dat belastinginkomsten van de Palestijnse Autoriteit worden besteed aan terroristische activiteiten?

Antwoord

Het financieel beheersysteem dat door minister Fayyad is opgesteld, maakt besteding van belastinginkomsten aan terroristische activiteiten zeer onwaarschijnlijk. Israël is dezelfde mening toegedaan, reden waarom de maandelijkse afdrachten sinds de financiële hervormingen zijn hervat.

Vraag 8

Maakt het in vraag 1 genoemde artikel niet eens te meer duidelijk dat Arafat een sta-in-de-weg is op de weg naar een levensvatbare Palestijnse staat en duurzame vrede in het Midden -Oosten?

Antwoord

Zoals ik in antwoord op eerdere kamervragen al heb aangegeven, vormt president Arafat een hinderpaal voor het vredesproces, maar is het tegelijkertijd echter een politieke realiteit dat zijn actieve betrokkenheid nodig is om tot een oplossing te komen. Het rapport van het IMF geeft mij geen aanleiding deze opvatting bij te stellen.

Vraag 9

Welke beleidsconclusies trekt u uit dit rapport van het IMF?

Antwoord

De Palestijnse autoriteit heeft inmiddels vergaande hervormingen doorgevoerd en daarom wil ik het bestaande beleid voortzetten.

Samen met EU-partners, andere donoren en de Palestijnse Autoriteit zal het rapport besproken worden in het kader van de reguliere contacten met betrekking tot het toezicht op de financiën van de Palestijnse Autoriteit.


1) Trouw, 22 september jl.


2) IMF, West Bank and Gaza: Economic Performance and Reform under Conflict Conditions, 15 september jl.


3) Forbes, Auditing Arafat, 17 maart jl.


4) Forbes, Kings, Queens & Despots, 17 maart jl., Arafat staat op de 6e plaats.


5) Aanhangsel-Handelingen nr. 331, vergaderjaar 2001-2002


---