Gemeente Ede

nummer 222 / Ede, 20 oktober 2003

Ook na extra rijksbezuinigingen
Ede presenteert sluitende begroting

Ook na de extra rijksbezuinigingen zoals aangekondigd op Prinsjesdag kan de gemeente Ede toch nog een sluitende begroting presenteren. Dit blijkt uit de Programmabegroting 2004 2007, zoals het college van burgemeester en wethouders die aan de gemeenteraad aanbiedt.

Begin september presenteerde het college van B&W vooruitlopend op de begroting een zogenaamde Septemberbrief. In deze brief werden voorstellen gedaan om de tekorten op de begroting vanaf 2005 weg te werken. Na het uitvoeren van deze maatregelen, resteert er dan nog een klein overschot op de begroting.

Op dat moment was echter al bekend dat het nieuwe kabinet nog meer bezuinigingen in petto had voor de gemeenten. Op Prinsjesdag zijn deze bezuinigingen gepresenteerd. Na het doorrekenen van de effecten voor de gemeente Ede, blijkt het overschot juist voldoende te zijn om de nadelen van de rijksmaatregelen op te vangen. De gemeente heeft hiermee een sluitende meerjarenbegroting.

De gemeenteraad zal zich overigens aanstaande donderdag nog uit moeten spreken over de bezuinigingsvoorstellen uit de Septemberbrief. Eventuele wijzigingen op deze voorstellen zullen doorwerken op de nu gepresenteerde begroting. Op 13 november zal de gemeenteraad zich definitief uitspreken over de Programmabegroting 2004 2007.