Ingezonden persbericht


Nieuwste touringcars met keurmerk op busworld

Tijdens Busworld ? de Touringcar en Busexpositie in Kortrijk ? staan verschillende nieuwe touringcars opgesteld die zijn aangeschaft door Nederlandse ondernemers die erkend zijn als Kema Keurmerk Busbedrijf. Tijdens de beurs zullen deze nieuwe comfortabele en veilige touringcars worden voorzien van de herkenningsstickers die horen bij een Keurmerk-touringcar.

Door de keurmerkstickers op het nieuwe materieel aan te brengen, laat de Stichting zich aan het publiek zien. Het publiek dat voor het grootste gedeelte bestaat uit touringcarondernemers vanuit vrijwel alle landen in de wereld. Het keurmerk, dat zich vooral richt op veiligheid en comfort en breed in de Nederlandse touringcarbranche wordt gedragen, heeft ook een positieve uitstraling op collega's buiten Nederland. Stichting Keurmerk Busbedrijf richt zich tijdens Busworld op deze buitenlandse collega's en moedigt ze aan om naar analogie van het Nederlandse Kema Keurmerk Busbedrijf zelf ook een keurmerk te ontwikkelen. Dit komt de veiligheid, het comfort voor de reiziger, de kwaliteit van de onderneming en hiermee het imago van de gehele branche ? ook internationaal - ten goede.

Stichting Keurmerk Busbedrijf feliciteert Beuk Touringcars uit Noordwijk met het behalen van de eerste prijs in de categorie 'meest veilige touringcar'. Deze prijs verdient de firma door de aanschaf van de VDL Jonckheere Arrow 70, een moderne touringcar, gebouwd op een Volvo-onderstel waarbij extra aandacht is gegeven voor de veiligheidsaspecten van het materiaal. Zo zijn er verschillende sensoren geplaatst die de directe omgeving van de touringcar scannen, waarbij de chauffeur met een akoestisch signaal gewaarschuwd wordt als hij te dicht op zijn voorganger rijdt , maar ook als iets of iemand zich dichtbij de zijkant van de touringcar begeeft. Extra aandacht is er voor de 'dode hoek', met een camera die de chauffeur een goed overzicht verschaft. Tegelijk wordt de medeweggebruiker met een geluidssignaal gewaarschuwd als de touringcar rechts afslaat.

De investering die door Beuk Touringcars uit Noordwijk is gedaan, door vijf van deze touringcars aan te schaffen, past geheel in de lijn van de touringcarondernemingen die zich hebben verenigd in de Stichting Keurmerk Busbedrijf, waarbij de veiligheid van de passagier, het personeel en de medeweggebruiker voorop staat.

Stichting Keurmerk Busbedrijf erkent per 1-10-2003 in totaal 146 touringcarbedrijven als KEMA Keurmerk Busbedrijf. Deze 146 bedrijven hebben gezamenlijk ruim 2700 touringcars in gebruik, dat is circa 60 % van het totale aantal touringcars in het besloten busvervoer.

Den Haag, 20 oktober 2003 Noot voor de redactie (