Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2003/3255
datum
20-10-2003

onderwerp

Bergboerenregeling, brief LNV

TRC 2003/7448

bijlagen

---

Geachte Voorzitter,

In reactie op het verzoek van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van uw Kamer van 10 oktober 2003 zend ik u bijgaand een vergelijkende studie naar probleemgebieden in de EU, uitgevoerd door een stagiaire bij het Regiebureau POP. Ik neem aan dat dit de notitie is waar naar in het artikel van de Boerderij op 30 september jl. wordt verwezen.

datum
20-10-2003

kenmerk
DL. 2003/3255

bijlage

In haar brief verzoekt de vaste commissie ook een inhoudelijke reactie op de notitie. Ik wil er in dit verband op wijzen dat de studie bedoeld is als verkenning van de materie. De studie biedt mijns inziens een aantal interessante aanknopingspunten voor verdere discussie binnen Nederland over de mogelijke inzet met betrekking tot de probleemgebieden. Ik wijs er hierbij op dat dit beleid sinds 2000 onderdeel uitmaakt van de tweede pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en in het kader van het
Plattelandsontwikkelingsprogramma Nederland (POP) gestalte krijgt. De Europese cofinanciering maakt onderdeel uit van de middelen uit de tweede pijler van het GLB. Eventuele extra financiële inzet van Europese gelden op maatregelen voor probleemgebieden moet derhalve daarbinnen gefinancierd worden. Daarnaast moet natuurlijk ook nationale cofinanciering plaatsvinden.

Op dit moment heb ik nog geen inhoudelijk standpunt ingenomen met betrekking tot de toekomstige inzet van Nederland voor de probleemgebieden. De studie wordt betrokken bij de verdere besluitvorming hierover, in samenhang met besluiten over de toekomstige implementatie van het Nederlandse POP in de periode tot en met 2006 (huidige programmaperiode) en de periode vanaf 2007 (nieuwe programmaperiode).

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
Vergelijkende studie naar probleemgebieden in de EU: 'Less-favoured areas in the European Union' (PDF-formaat, 892 Kb)
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2003/par03297.htm



---