Gemeente Gouda


03.115 initiatiefbijeenkomst Raad voor Levensbeschouwing en Religie

datum: 20 oktober 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Ineke Volbeda
telefoon: 0182-588219

initiatiefbijeenkomst Raad voor Levensbeschouwing en Religie Gouds college steunt initiatief

De afdeling Midden-Holland van het Humanistisch Verbond organiseert op donderdagavond 23 oktober 2003 in het Goudse stadhuis een bijeenkomst om te onderzoeken of er in Gouda een draagvlak is voor een Raad voor Levensbeschouwing en Religie.
Voor dit onderzoek heeft het Humanistisch Verbond de volgende personen en instanties uitgenodigd: Ds. J.H. Buikema (em. Pred. Te Den Haag), Bahai geloofgemeenschap, Evangelisch Lutherse Gemeente, de Gereformeerde Kerk, de Hervormde Gemeente, Moskee Nour, de Joodse Gemeenschap, de Rooms-Katholieke Kerk, de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden, de Federatie van Samenwerkende Kerkgenootschappen, de Raad van Kerken, de Stichting Agnieten Convent en het college van Burgemeester en Wethouders van Gouda.

De nog op te richten Raad voor Levensbeschouwing en Religie zou kunnen fungeren als een herkenbaar aanspreekpunt voor levensbeschouwelijke en/of religieuze aangelegenheden ter bestrijding van intolerantie, discriminatie en onverschilligheid en ter bevordering van respect voor pluriformiteit, solidariteit en respect voor de medemens. Een actieve Raad voor Levensbeschouwing en Religie kan enerzijds de positie van de participerende organisaties in Gouda versterken, maar ook een adviserende en mede-uitvoerende rol vervullen ten opzichte van het gemeentebestuur.
Zo zou de raad mee kunnen denken over de verdere verspreiding van en toepassing van de tien gouden stadsregels en deze tegelijkertijd ook helpen uitdragen naar de eigen leden.

Tijdens de bijeenkomst op 23 oktober wordt nagegaan of de Goudse instellingen en partijen de mening delen of zon raad een zinvolle functie kan hebben en op welke wijze zon raad kan worden vormgegeven. Het college van burgemeester en wethouders van Gouda ondersteunt dit initiatief.
Burgemeester Cornelis zal daarom de initiatief-bijeenkomst bijwonen.

Persbijeenkomst

Na afloop van de bijeenkomst op donderdag 23 oktober 2003 zullen de heer drs. B. Wijbenga, voorzitter van het Humanistisch Verbond, afdeling Midden-Holland, en de heer W.M. Cornelis, burgemeester van Gouda de pers desgewenst informeren over de uitkomst van de bijeenkomst.
Naar verwachting zal dit kunnen plaatsvinden om 21.30 uur in het Stadhuis, Markt 1 te Gouda.

Informatie:


* contactpersoon Humanistisch Verbond in Gouda: mevrouw M. van den Brink, tel. 0182 523778

* gemeente Gouda, dienst Ontwikkeling ERZ: de heer B.B. Verkerk, doorkiesnummer 0182 588400