Akzo Nobel

Akzo Nobels CEO Hans Wijers over de overeenkomst met Pfizer: Pharma-deal is mijlpaal voor Akzo Nobel

Arnhem, 21 oktober 2003 Zoals ik eerder dit jaar aankondigde, heeft het herstellen van Pharma mijn hoogste prioriteit. Deze belangrijke overeenkomst met Pfizer is de eerste mijlpaal bij het inlossen van deze belofte, zegt Hans Wijers, bestuursvoorzitter van Akzo Nobel, vandaag ten overstaan van analisten en investeerders in Londen. Organon, Akzo Nobels business unit op het gebied van de humane gezondheidszorg, heeft een pijplijn met veelbelovende nieuwe medicijnen. Om de waarde hiervan volledig te benutten, zullen wij zoeken naar samenwerkingsverbanden met anderen die onze innovatieve research kunnen aanvullen met kritische massa op het gebied van productontwikkeling en marketing. Dit samenwerkingsverband met Pfizer is een voorbeeld van Organons nieuwe strategie Wij zijn begonnen aan de uitgestippelde route om Organon weer op het goede spoor te krijgen en groeiherstel te bereiken. Daarnaast zullen wij onze leiderschapspositie als de nummer één in de wereld op het gebied van coatings ten volle benutten. Ons desinvesteringsprogramma bij Chemicals is erop gericht meer bewegingsruimte te creëren voor Akzo Nobel. Wij plukken duidelijk de vruchten van onze focus op kosten en cash. Reorganisatieprogrammas worden versneld doorgevoerd. De investerings-uitgaven en schuldenlast zijn aanzienlijk gedaald benadrukt Wijers.

In mei kondigde Akzo Nobel de intentie aan de farmaceutische activiteiten te herstellen en bewegingsruimte te creëren. Pharma herstellen houdt in kosten verminderen om marges te beschermen en groeiherstel te verwezenlijken bij Akzo Nobels voornaamste farmaceutische activiteit: Organon. De resultaten werden dit jaar zwaar getroffen door generieke concurrentie voor topproduct Remeron® in de Verenigde Staten. Europa volgt komend jaar. De kostenbesparende maatregelen liggen voor op schema, waardoor wij onze R&D-investeringen als topprioriteit kunnen behouden. Wij hebben vijf producten in de laatste ontwikkelingsfase. De uitgestippelde route voor toekomstige groei is gebaseerd op bewezen R&D-kwaliteit en strategische samenwerkingsmogelijkheden. Wij hebben het volste vertrouwen in onze groeikansen, maar hebben gewoonweg enige tijd nodig om ze te verwezenlijken.

Nieuwe structuur Organon
Toon Wilderbeek, in de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor de farmaceutische activiteiten en President van Organon International, geeft uitleg over Organons nieuwe strategie. Het afgelopen half jaar hebben wij veranderingen doorgevoerd bij Organon die ons in staat zullen stellen de toekomstige uitdagingen aan te gaan. Wij hebben de bedrijfsstructuur van Organon anders ingericht om een bedrijf te vormen dat doelgericht kan reageren. In het bijzonder hebben wij de Researchactiviteiten losgekoppeld van Ontwikkeling en hebben wij Global Venture Teams in het leven geroepen om aantrekkelijke verbindingen sneller naar de productfase te krijgen en daarnaast late ontwikkelings- en marketingactiviteiten te sturen. Verder zullen wij een Global Business Development Group opzetten om mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling maximaal te bevorderen door ons te richten op samenwerkingsverbanden op het gebied van licenties.

NuvaRing®, belangrijke groeimotor
Wij weten dat 2003 en 2004 zwaar zullen worden voor Organon. Wij verwachten dat deze trend in 2005 zal stoppen wanneer wij de vruchten gaan plukken van huidige en toekomstige producten, zegt Wilderbeek. Van onze huidige producten begint met name NuvaRing nu duidelijk omzetgroei te laten zien na een langzame start in 2002. Dit nieuwe anticonceptiemiddel is bezig zijn potentieel als een belangrijke groeimotor voor Organon waar te maken, aldus Wilderbeek.

Update over Organons pijplijn
Voor toekomstige producten kijken wij naar onze pijplijn, zegt Wilderbeek, waarin 9 medicijnen zich in Fase II bevinden, die alle therapeutische gebieden van Organon beslaan, en 5 medicijnen in Fase III. De medicijnen in Fase III zijn onder andere ons nieuwe antipsychoticum asenapine (ook bekend onder de naam Org5222), dat onderwerp is van de samenwerkingsovereenkomst met Pfizer. De Fase IIb-resultaten hiervan waren gunstig. Tot de medicijnen die onlangs Fase II zijn ingegaan, behoren een verbinding voor de behandeling van chronische slaapstoornissen en een bindmiddel om de werking van onze spierverslappers die gebruikt worden tijdens operaties, terug te draaien.

Verbetering van Akzo Nobels productenpakket
Akzo Nobels coatingsactiviteiten breiden zich snel uit in de opkomende markten. Hans Wijers: Wij richten ons sterk op Azië, waar de groeicijfers uitsteken boven de rest van de wereld. Met gemakkelijk inpasbare acquisities in volgroeide markten is Akzo Nobel erop gebrand haar leidende positie in coatings te behouden. Om meer bewegingsruimte te creëren, heeft Akzo Nobel onlangs drie van haar chemieactiviteiten aangewezen voor desinvestering: Catalysts, Coating Resins en Phosphorus Chemicals. Dit zijn goede activiteiten en het desinvesteringsproces ligt op schema, aldus Wijers. Het gaat hier niet om snel resultaat, maar om waarde. De opbrengst zal ruim boven de EUR 0,5 miljard liggen. Als gevolg van de standaardisering in de chemische industrie zullen wij doorgaan met herstructureren en ons richten op minder kapitaalintensieve deelmarkten.

Pharma zal minder groei tonen dan wij de afgelopen jaren gewend zijn geweest, maar het is nog steeds de grootste waardegenerator binnen Akzo Nobel, zegt Wijers tot slot.

Internet: www.akzonobel.nl
Ons Safe Harbor Statement is van toepassing op dit persbericht. Corporate Media Relations: tel. 026 - 366 4343