Ingezonden persbericht

L.S.,

Vanavond hebben wij via internet de tweede termijn van het nota-overleg van de Vaste Kamercommissie voor Defensie en de bewindslieden gevolgd. Wij hebben getracht een zo goed mogelijke samenvatting te maken van wat er is gevraagd en geantwoord op het gebied van de P-3C Orions, de Groep Maritieme Patrouillevliegtuigen en Marinevliegkamp Valkenburg. Bijgaand sturen wij u deze samenvatting. De uitspraken in de samenvatting uitgewerkt a.d.h.v. aantekeningen en zijn niet persé letterlijk zo uitgesproken. Het verslag is opgesteld in chronologische volgorde.

Hoogachtend,
Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg,
Marco P.J. Borst, secretaris

e-mail: svmv@planet.nl - home page : http://svmv.netmenu.nl

Samenvatting vragen en antwoorden over Orions en Valkenburg tijdens de Tweede Termijn van het Nota-overleg van de Vaste Kamercommissie voor Defensie en de bewindslieden op 20 oktober 2003

CDA / Kortenhorst:

De minister geeft zelf al aan dat er voor de MARPAT nog heel veel moet worden geregeld, dus twee maanden voordat opheffing volgt is veel te kort. Bezuiniging van 57 miljoen in eerste jaar 2004 zeker niet haalbaar, 10 miljoen is realistischer. Je kunt niet op 1/1/04 meteen cashen. Opheffen MARPAT over 2 mnd is heel erg vroeg t.o.v. alle studies die nog gedaan moeten worden.

VVD / Van Baalen:

De minister zegt dat er andere capaciteiten zijn. We hebben alleen t.a.v. de Antillen maar gehoord over een interim maatregel die nog genomen moet worden. We moeten ruim de tijd nemen, zeker een jaar vanaf nu en ná het Ned. voorzittersschap van de EU. Die tijd is er, we moeten uitzoeken wat de mogelijkheden zijn.

PvdA / Timmermans:

Ik ben vanochtend met een open houding naar Den Haag gekomen voor een debat met de bewindslieden. Nu enkele uren later een illusie armer en een ervaring rijker: deze bewindslieden wíllen helemaal geen discussie met de Kamer. Ze hebben een houding van "Kamer, we leggen jullie het nog één keer uit: dit gaan we doen." Als de fracties werkelijk menen wat ze in eerste termijn hebben gesteld m.b.t. de MARPAT (toekomstonderzoek) en MVKV (niet meteen dicht), zullen we zien of ze hieraan vasthouden en een uitspraak van de Kamer vragen.

SP / Van Velzen:

Kan de minister garanderen dat er op 1 juli 2004 een serieus alternatief ligt? Wanneer verwacht de minister met een alternatief te komen?

GL / Karimi:

Er is een sterke lobby geweest voor de Orions, maar ik ben het met de minister eens, het gaat om de taak. Oplossing voor de kustwacht is toegezegd door de minister, die komt er. Het gaat om taken die niet door militairen hoeven te worden gedaan, de minister heeft ons overtuigd.

D66 / Bakker:

We hebben de minister gezien zoals we hem kennen. Hij staat voor zijn zaak, is ervan overtuigd, bijna als een Tukker. Misschien dat op zijn ministerie zijn wil wet is, maar hier in de Kamer geldt dat dus niet.

Orions: er is nog zoveel te regelen. De min. zegt alles is geregeld, maar alles wat is geregeld is op termijn. Er valt eerst wel een gat. Fregatten kunnen natuurlijk ook observeren, maar een Orion is dan nog altijd een stuk sneller. We moeten de tijd nemen!

SGP / Van der Staaij:

Conclusie is dat niet wordt gewaarborgd dat de functies van de Orion op andere wijze en gelijkwaardig worden overgenomen. 1/1/04 mág niet aan de orde zijn.

CU / Huizing:

Volgens de minister kunnen alle politieke ambities na deze bezuinigingsronde worden uitgevoerd. Dan zeker wel ná elkaar en niet gelijktijdig? Bij sluiting MVKV en afstoten Orions zijn kosten voor andere departementen gewoon niet meegewogen. Wat schieten we ermee op als defensie bezuinigt en andere departementen daardoor meer kosten moeten maken? Pool met Duitse MLD? De minister wíl gewoon niet, hij wil van de Orions af. Moeilijk te begrijpen omdat er andere landen er wél brood in zien. Een jaar langer open houden en in de tussentijd onderzoek naar mogelijkheden pool

Beantwoording minister Kamp:
De marges zijn bepaald. We hebben ervoor gekozen niet met een losse flodder verhaal te komen. Er is u een volledig verhaal gepresenteerd. Ondanks de bezuinigingen blijft de slagkracht van defensie overeind. Ik heb geen ruimte om met u zaken te doen over de inhoud, dat kan niet. We kunnen spreken over Twenthe, Seedorf, Orions, maar ik heb van de Kamer geen overtuigende argumenten gehoord waarom wij keuzes anders moeten maken. Ze zijn zeer goed onderbouwd. Het is het beste voor Nederland en het beste voor het Nederlandse krijgsmachtpersoneel.

In theorie kunnen we een besluit over de Orions en Valkenburg een jaar vooruit schuiven, maar de begroting geeft hiervoor geen ruimte. We hebben hiervoor gekozen omdat het de meest verantwoorde wijze is om zo'n groot bedrag te bezuinigen zonder slagkracht in te leveren. De BDZ zegt dat als we de P-3s afstoten en Valkenburg sluiten, het niet mogelijk is om de boel tijdelijk nog draaiend te houden. Dat lukt ook niet als de onzekerheid een jaar voortduurt. Wij bieden zekerheid.

Inderdaad kunnen we in 2004 niet meteen 57 miljoen bezuiniging realiseren. De besparing wordt opgebouwd vanaf 13 miljoen in 2004. Wij kiezen voor z.s.m. duidelijkheid en z.s.m effektuering. Ik heb de taken van de Orions benoemd, bij verkoop binnen de NAVO kunnen andere landen die taken uitvoeren. Dat is helemaal niet erg, Nederland heeft nog genoeg NAVO-taken. Voor de Kustwacht in de West heb ik aangegeven dat we tot 1 januari 2004 gewoon door gaan. Van 1 januari 2004 tot 1 juli 2004 komt er een interim oplossing, ik heb vanochtend uitgelegd hoe dat in elkaar zit. Vanaf 1 juli 2004 is er een definitieve oplossing. Meer kan ik u niet garanderen. Voor de kustwacht NA&A leveren we schepen, helikopters, Orions en mariniers. Als we alles handhaven, behalve de Orions vervangen door civiele vliegtuigen met een civiele bemanning is er niets aan de hand. De staatssecretaris is naar Amerika geweest en de Amerikanen zeggen het gaat erom dat het werk wordt gedaan. Het maakt hen niet uit of het met militaire of civiele vliegtuigen gebeurt.
In het vervolg van het nota-overleg wees Kamp op de consequentie van een jaar uitstel:


1. De staatssecretaris is op dit moment in gesprek met twee NAVO-landen over de verkoop van de Orions. Als wij een jaar uitstellen moet je maar afwachten wat die andere landen dan gaan doen.


2. We waren oorspronkelijk van plan om pas eind 2004 de MARPAT op te heffen en Valkenburg te sluiten, maar de BDZ heeft ons verteld dat dat niet kan. Als het voortbestaan van de organisatie ter discussie staat, kan de BDZ de verdere bedrijfsvoering niet garanderen. N.a.v. deze opmerking hebben wij gekozen voor 1/1/04.

Afsluiting:
Om 22:43u heeft mevrouw Albayrak, voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Defensie het nota-overleg afgesloten. Er is een groot aantal moties aangekondigd, die echter niet vandaag zijn ingediend, maar morgen bij de begrotingsbehandeling in de plenaire vergadering van de Tweede Kamer zullen worden ingediend.

---- --