Vlaams Parlement

20 okt 2003

Vlaams Parlement bespreekt audio-opnames

Het Bureau van het Vlaams Parlement heeft zich vanmiddag opnieuw gebogen over het gebruik van de audioinstallaties in het Vlaams Parlementsgebouw. Tijdens de vergadering werd een nota van de diensten van de assemblee besproken. Vorige week maandag kaartte parlementsvoorzitter Norbert De Batselier dit een eerste keer aan, kort nadat hij op de hoogte was gebracht van het feit dat fractievergaderingen sinds 1996 systematisch worden opgenomen. Het Bureau was unaniem in zijn beslissing om onmiddellijk alle bestanden te wissen.

Het Uitgebreid Bureau is unaniem tot het besluit gekomen dat:


- ingevolge een fout in de technologie de besloten vergaderingen van de fracties van het Vlaams Parlement tot 10 oktober 2003 werden opgenomen;

- deze fout nu is rechtgezet en de privacy van alle besloten vergaderingen die in de lokalen van het Vlaams Parlement plaatsvinden vanaf heden dan ook gegarandeerd is ;

- er uit een intern onderzoek gebleken is dat er geen enkele aanwijzing is dat van de opnames van de besloten fractievergaderingen misbruik is gemaakt door personen die toegang hadden tot die opnames.

Het Uitgebreid Bureau verklaart dat het unaniem en uitdrukkelijk afstand neemt van de insinuaties die in verband met dit dossier gedurende de voorbije week in de pers verschenen zijn en die inzonderheid de persoonlijke integriteit van de voorzitter, andere leden van het Uitgebreid Bureau en bepaalde ambtenaren van het Vlaams Parlement in twijfel hebben getrokken.