GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 20 oktober 2003 22:25
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nog veel vragen over zaak Wisse Smit

(20 oktober 2003)

Hoe kon een diepgaand AIVD-onderzoek naar Wisse Smit in nog geen 2 dagen al weer afgerond zijn? Dat is de centrale vraag waarop Balkenende en Remkes in een kamerdebat opheldering moeten geven.

Het kabinet wijdt in haar brief vele pagina's aan de wettelijke beperkingen van de AIVD en DKDB. Doel daarvan is om te benadrukken dat de media meer kunnen en mogen dan de veiligheidsdiensten. Vervolgens blijkt echter dat de minister-president zelf enkele dagen vóór bekendmaking van de verloving bij de AIVD aandrong op een nader onderzoek waarvoor de AIVD tal van bevoegdheden had kunnen inzetten, maar niet heeft gebruikt. Dat diepgaande onderzoek duurde nog geen 2 dagen. Het kabinet legt niet uit waarom dit onderzoek zo snel werd afgerond. Wel komt het kabinet tot het oordeel dat de ondernomen activiteiten van de diensten de "meest effectieve" manier waren om "tijdig" een nader oordeel te kunnen geven met betrekking tot eventuele risico's voor de integriteit van het Koninklijk Huis. Hoezo tijdig? Was er opeens haast? 2 jaar daarvoor had de AIVD als eerste aan de minister president laten weten dat Wisse Smit contacten had gehad met de heer Bruinsma. Waarom pas in juni 2003, na enkele zogenaamde naslag onderzoeken, besluiten tot een onderzoek onder artikel 6, tweede lid, van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten ('waarvoor 'gevaar voor de rechtsorde'nodig is)? En dat onderzoek maar 2 dagen laten duren?

Kortom, de premier én de minister van Binnenlandse Zaken zullen deze week in een openbaar kamerdebat nog de nodige tekst en uitleg moeten geven.

Marijke Vos

Den Haag,
20 oktober 2003


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -