NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Persbericht

NVB waarschuwt minister Dekker
Bouwproductie keldert naar 35.000 woningen

Het is ondenkbaar dat met de huidige wetsvoorstellen van het ministerie van VROM de bouwproductie naar 80.000 woningen per jaar kan worden opgeschroefd. De verwachting is dat de jaarlijkse bouwproductie juist zal kelderen naar maximaal 35.000 woningen. Met als directe gevolgen; een verder oplopend woningtekort, starters die niet aan bod komen en een verlies van ruim 90.000 arbeidsplaatsen in de bouw.

Dit schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in een brief aan minister Sybilla Dekker van VROM. Daarmee reageert de brancheorganisatie op het actieplan dat zij onlangs presenteerde. Hierin kondigde de minister aan, dat er in de periode 2005-2010 tussen de 380.000 en 420.000 woningen moeten worden gebouwd. Dit betekent een jaarproductie van 80.000 woningen. De verwachting is dat er dit jaar hooguit 55.000 huizen worden gerealiseerd.

Om die hogere bouwproductie te halen wil minister Dekker een pakket van maatregelen invoeren. En juist hierin zit volgens NVB de grootste pijn. De aangekondigde wetvoorstellen dragen namelijk op geen enkele manier bij tot een verhoging van de productie. Sterker, de productie zal eerder flink afnemen. 'Uit een onderzoek van NVB naar aankomende wetsaanpassingen van het ministerie van Volkshuisvesting blijkt dat er een onacceptabele afstand is ontstaan tussen het departement enerzijds en de dagelijkse praktijk van investeren, ontwikkelen en bouwen anderzijds', aldus NVB in de brief aan minister Dekker.

De twee meest bedreigende elementen zijn in dit kader het wetsvoorstel voor de grondexploitatie en het wetsvoorstel voor een nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening. Het eerste wetsvoorstel betekent dat het initiatief van marktpartijen bijna letterlijk de nek wordt omgedraaid. Ontwikkelaars worden in deze nieuwe wet verplicht financieel bij te dragen in de kosten van openbare voorzieningen en moeten zij 80 procent van de grond afstaan voor particulier opdrachtgeverschap, sociale woningbouw en openbare voorzieningen. "Marktpartijen zullen in deze situatie niet meer durven investeren omdat een kostendekkende exploitatie onmogelijk wordt. Aangezien wij niet verwachten dat andere partijen zoals gemeenten of corporaties in het 'gat' zullen springen zal de totale woningbouw inzakken", aldus NVB in de brief aan minister Dekker. Ook de vernieuwde Wet op de Ruimtelijke Ordening betekent een verslechtering voor de bouwproductie. De in deze wet beoogde vereenvoudiging en versnelling van procedures zal in de praktijk namelijk juist leiden tot meer tijd en overleg voeren.

De gevolgen van beide voorstellen zijn volgens NVB desastreus. De bouwproductie zakt namelijk terug naar maximaal 35.000 woningen per jaar. Daardoor loopt het woningtekort verder op, komen starters helemaal niet meer aan bod en neemt de werkgelegenheid in de bouw met circa 90.000 banen af. "Wij kunnen", aldus NVB, "ons niet voorstellen dat deze situatie voor u acceptabel is." De brancheorganisatie dringt er dan ook bij de bewindsvrouw op aan de wetvoorstellen alsnog in te trekken. Enkele jaren geleden was NVB één van de eerste organisaties die destijds waarschuwden voor een terugval van de bouwproductie van toen nog circa 90.000 naar nu hooguit 55.000 woningen. De vereniging hoopt dat het dit maal niet te laat is en nodigt de minister daarom uit eens een dagje mee te lopen met een aantal bouwondernemers. Dan kan ze bijpraten en met eigen ogen zien waar deze ondernemers dagelijks tegenaanlopen.

---

Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, Drs. N. Rietdijk, telefoon 070-386 02 04


---