Succesvolle politieaanpak veiligheid in Hoograven

logo utrecht veilig

Utrecht 21-10-2003 - UTRECHT - De wijze waarop in de Utrechtse wijk Hoograven de veiligheid sinds het najaar van 2002 door de politie en diverse partners in veiligheid is aangepakt, werpt zijn vruchten af.

De aanpak heeft geleid tot een afname van veel voorkomende criminaliteit in het gebied, met name de auto-inbraken. Het aantal auto-inbraken is in de eerste negen maanden van dit jaar gedaald met 63% t.o.v. dezelfde periode van vorig jaar. In 2002 was er al een daling van 23%. De trendbreuk werd in het najaar van 2002, door middel van acties van het Jeugdteam van de Politie Regio Utrecht (dit is een flexibel in te zetten team gericht op de aanpak van jeugdcriminaliteit) in nauwe samenwerking met de wijkpolitie, ingezet. De bedoeling is om deze trendbreuk te continueren in samenwerking met de partners in veiligheid.

Vooruitlopend op het convenant Utrecht Veilig! heeft de politie sinds 2001 (in samenwerking met diverse veiligheidspartners) veel maatregelen genomen op het gebied van toezicht en handhaving van de openbare orde, contacten leggen in de wijk, afdichten van leegstaande woningen die gebruikt werden door verslaafden, controle en preventieadvies op hang- en sluitwerk van woningen, de start van een Jongerenteam Tolsteeg.

Toevoeging Jeugdteam in Hoograven
In de periode november 2002 en mei 2003 is aan de bestaande politiecapaciteit in de wijk Hoograven, het Jeugdteam toegevoegd. Het Jeugdteam had als doel in de wijk Hoograven om de criminaliteit gepleegd door jongeren te verminderen door zowel repressief als preventief op te treden. Het Jeugdteam richtte zich op toezicht, controle en opsporing.
Het toezicht door opvallend aanwezig te zijn in de wijk. Het richtte zich met name op drugs, dealende jongeren en overlastveroorzakers. De controle richtte zich op periodiek contact met de jongeren en het voeren van oudergesprekken. Tevens werden de Marokkaanse buurtvaders op de hoogte gesteld van de problematiek,
De opsporing vond plaats door inzet van een zogenaamde projectauto en door het terugdringen van de straathandel in verdovende middelen. In deze periode vier grote dealers aangehouden, waarvan er één illegaal in Nederland verbleef. Deze dealer is door de Vreemdelingendienst het land uitgezet.

Uit de criminaliteitscijfers van de politie blijkt in Hoograven tevens een afname van woninginbraken, berovingen, drugsgerelateerde incidenten en verdachte situaties. Het aantal woninginbraken is in de eerste negen maanden van dit jaar gedaald met 70% t.o.v. vorig jaar. Vorig jaar was er een toename van het aantal woninginbraken van 60%. Het aantal berovingen daalde in dezelfde periode met 82%. In 2002 was hiervan een stijging van 22%. In de eerste negen maanden van dit jaar is er een daling van 72% van drugsgerelateerde incidenten. In dezelfde periode vorig jaar was er een stijging van 93%. In de eerste negen maanden van 2003 kwamen er 57 meldingen binnen van verdachte situaties. In 2002 waren dit er in dezelfde periode nog 127.

Sinds het najaar van 2002 is de politie zich extra gaan richten op de kerntaken handhaving van de openbare orde, opsporing van strafbare feiten en hulpverlening die direct te maken heeft met de uitvoering van deze taken.
In het kader van het afgesloten convenant Utrecht veilig zit de kracht in intensivering van de Utrechtse veiligheidsaanpak in het samengaan van preventie, zorg en politieoptreden. Er is goede hoop dat de criminaliteitscijfers en de overlast nog verder zullen dalen.

Utrecht werkt aan een veilige stad. Utrecht Veilig! is een extra initiatief van gemeente, politie en openbaar ministerie om de veiligheid in Utrecht te vergroten.