Politie Friesland


Politieberichten 20/10 (13.00 uur) t/m 21/10 (07.00 uur)

Fryslân 21-10-2003 - Voor meer informatie kunt u bellen met bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Kornwerderzand: rijbewijs ingevorderd
Van een 45- jarige automobilist uit Bergen (NH) werd omstreeks 16.30 uur het rijbewijs ingevorderd. De man reed op de Rijksweg A7 N 171 km/u terwijl daar 120 km/u is toegestaan.

Dokkum: winkeldiefstal

Maandag werd om 15.00 uur 39- jarige inwoonster van Dokkum aangehouden aan de Waagstraat terzake winkeldiefstal. De verdachte wilde speelgoed t.w.v. 6,99 meenemen zonder te betalen. De verdachte werd door winkelpersoneel overgedragen aan de politie en meegenomen naar het bureau. Na verhoor werd de verdachte weer vrijgelaten. Er werd aangifte gedaan door een 20- jarige inwoonster van Oosternijkerk.

Garyp: inbraak school
Afgelopen weekend werd een digitale camera weggenomen tijdens een inbraak in een basisschool die gevestigd is aan de Master Lubwei. Men kwam binnen door het deurslot te forceren. Er werd aangifte gedaan door een 43- jarige inwoonster van Eastermar.

Drachten: vrouw onwel

Maandag werd een 77- jarige inwoonster van Drachten onwel aan de Burgemeester Wuiteweg. Omstanders hadden gezien dat de vrouw zonder reden van haar fiets was gevallen. Agenten droegen het slachtoffer over aan het ambulancepersoneel die zich over de vrouw ontfermden.

Terherne: auto-inbraak

In de nacht van zondag op maandag werd radio/cd-apparatuur weggenomen uit een geparkeerde auto aan de Gravinnewei. Men kwam het voertuig binnen door een deurslot te forceren. De 33- jarige eigenaar uit Langweer deed aangifte.

Beetsterzwaag: bromfietsster gewond na aanrijding

Maandag raakte om 15.00 uur een 16- jarige bromfietsster uit Gorredijk gewond tijdens een aanrijding met een personenauto aan de Van Harinxmaweg. Het slachtoffer werd met beenletsel per ambulance overgebracht naar ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten. Een 24- jarige automobiliste uit Heerenveen had de bromfiets niet opgemerkt toen ze de uitrit van een hotel verliet. De bromfietsster werd geschept en viel via de motorkap van de auto op het fietspad. Zowel de personenauto als de bromfiets werden afgevoerd door een bergingsbedrijf.

Harlingen: ruim 27.000,-- schade door bedrijfsinbraak

Tussen zaterdagavond en maandagochtend werden 10 lcd televisieschermen weggenomen uit een elektronicazaak aan De Vormer. De weggenomen apparatuur vertegenwoordigt een waarde van 25.000,--. Men kwam het pand via het dak binnen waarbij het dak voor ruim 2.500,-- aan schade opliep. Er werd aangifte gedaan door een 27- jarige Harlinger.

Franeker: winkeldiefstal

Maandag werd om 15.00 uur 31- jarige inwoner van Franeker aangehouden aan de Voorstraat terzake winkeldiefstal. De verdachte wilde vijftien riemen meenemen zonder te betalen. De verdachte werd meegenomen naar het bureau voor verhoor waar hij een bekentenis aflegde. Na verhoor werd de verdachte weer vrijgelaten. Een 55- jarige inwoner van Rijswijk deed aangifte.

Peperga: rijbewijs ingevorderd

Van een 22- jarige automobilist uit Emst werd om 20.00 uur het rijbewijs ingevorderd. De man reed op de Rijksweg A32 176 km/u terwijl daar 120 km/u is toegestaan.

Drachten: getuigenoproep na aanrijding met letsel Maandag raakte om 12.55 uur een 24- jarige bromfietser gewond tijdens een aanrijding met een bestelauto aan de Noorderhogeweg. Het slachtoffer werd met onder andere been- en armbreuken per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten. De politie vraagt getuigen die iets van de aanrijding hebben gezien om zich te melden via telefoonnummer: 0900 8844. Mogelijk dat getuigen meer informatie kunnen geven over het rijden door roodlicht van een van de twee partijen.

Het ongeval vond plaats op de T-kruising Noorderhogeweg De Lange West. Een 39- jarige automobilist uit Houtigehage reed in zuidelijke richting over de Noorderhogeweg. De bromfietser wilde de kruising oversteken om via De Lange West verder te rijden. Beide voertuigen bevonden zich tegelijkertijd op het kruisingsvlak waarbij de bromfietser door de auto werd geschept. Door de aanrijding kwamen de voertuigen na ongeveer 20 meter tot stilstand. Beide voertuigen werden door een sleepdienst afgevoerd.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden

Maandag werd om 18.00 uur 51- jarige Bolswarder aangehouden aan De Centrale terzake winkeldiefstal. De verdachte wilde een computermuis meenemen zonder te betalen. De man werd voor verhoor meegenomen naar het bureau waar hij een bekentenis aflegde. Na verhoor werd de Bolswarder weer vrijgelaten. Er werd aangifte gedaan door een 34- jarige Leeuwarder.

Alcohol in het verkeer

De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: Ruiterskwartier, maandag 23.55 uur, 33- jarige Leeuwarder, 325 ug/l, rijverbod 2 uur, automobilist.

Oudebildtzijl: Oudebildtdijk, dinsdag 00.34 uur, 54- jarige inwoner van Oudebildtzijl, 390 ug/l, rijverbod 3 uur, automobilist.

Leeuwarden: verdachte auto-inbraken op heterdaad aangehouden

Op maandag werd om 20.45 uur een 33- jarige Groninger op heterdaad aangehouden terzake auto-inbraken aan de Van Swietenstraat. De politie kwam de man op het spoor door een tip waarbij een goed signalement van de verdachte was gegeven. De verdachte probeerde de autos binnen te dringen door een autoruit te forceren. Uit een van de personenautos had de verdachte een paspoort weggenomen. De verdachte werd voor verhoor overgebracht naar het bureau en ingesloten. Een van de autobezitters, een 27- jarige Leeuwarder deed aangifte. De politie sluit niet uit dat er meer aangiften zullen volgen.

Drachten: bedrijfsinbraak

In de nacht van maandag op dinsdag werden sigaretten en een aantal pakjes shag weggenomen tijdens een inbraak in een supermarkt aan De Kolken. Men binnen door met een stoeptegel een ruit van de toegangsdeur te forceren. De 58- jarige ondernemer uit Drachten moet de totale schade nog opnemen en komt in de loop van dinsdag aangifte doen.

Sint Annaparochie: fietser gewond na aanrijding Op maandag om 23.30 uur raakte een 18- jarige inwoner van Berlikum gewond aan de Hemmaweg tijdens een aanrijding met een tweede fietser. Het slachtoffer liep handletsel op en klaagde over duizeligheid. Hij werd ter plaatse onderzocht door ambulancepersoneel en kon daarna huiswaarts. De fietser reed over het fietspad in de richting van Berlikum. Een tweede fietser (personalia onbekend) reed in tegenovergestelde richting en reed op de weghelft van de fietser uit Berlikum. Een aanrijding was het gevolg. De onbekende fietser alarmeerde de ambulance, beide partijen vonden het echter niet nodig om op de ambulance te wachten. De onbekende fietser vervolgde zijn weg en de gewonde fietser ging te voet verder. Toen de agenten ter plaatse kwamen troffen ze het slachtoffer wandelend aan. In overleg werd alsnog een ambulance gevraagd om ter plaatse te komen. De fiets van het slachtoffer raakte beschadigd aan het wiel.