Politie Drenthe

Goede verlichting bittere noodzaak

Assen 22-10-2003 - Zien en gezien worden, daar gaat het om in het verkeer. Goede verlichting is daarbij onontbeerlijk. Met het het donkere jaargetijde weer voor de deur is er alle aanleiding om de regels met betrekking tot verlichting er nog een s bij te halen.

Alle motorvoertuigen, bromfietsen, brommobielen en fietsen moeten 's nachts en overdag bij slecht weer, zowel binnen als buiten de bebouwde kom verlichting voeren.

Over die verlichting doen nogal wat misverstanden de ronde. In het Voertuigreglement staat precies aan welke eisen een voertuig moet voldoen. Zo moet alle naar voren gerichte verlichting wit of geel zijn en is de zogenaamde decoratieverlichting niet toegestaan. Onjuiste verlichting kan ook reden zijn voor afkeuring bij de APK.

Verlichting

Soorten verlichting

Dimlicht mag overdag en is 's nacht verplicht.

Grootlicht mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom alleen 's nachts gebruikt worden, behalve als je tegenliggers hebt of als je op korte afstand een ander voertuig (ook fietsers en bromfietsers) volgt.

Mistlichten mogen gebruikt worden als de weestomstandigheden daartoe aanleiding geven. Mistlichten aan de voorzijde mogen alleen branden bij mist, sneeuwval of regen, als daardoor het zicht ernstig belemmerd wordt. Het mistachterlicht mag onder die on,mstandigheden branden als het zicht minder is dan 50 meter ( wordt nogal eens tegen gezondigd: boete 57 euro)

Achterlichten en kentekenplaatverlichting moet altijd gelijtijdig branden met grootlicht, dimlicht, stadslicht of mistlicht.

Parkeerverlichting is verplicht als je buiten de bebouwde kom parkeert, 's nachts en overdag bij slecht zicht.

Breed- en verstralers. Deze begrippen straan niet in de wet. Formeel mag deze verlichting dus noiet worden gevoerd. Soms worden ze beschouwd als mistlichten; dan staat er er een F of een B is het glas van de lampen. Ontbreekt die code dan worden ze beschouwd als grootlicht. Ze mogen dan alleen gebruikt worden volgens de regens van grootlicht.

Flitspaal gemolesteerd

toldijk

De politie zoekt getuigen die informatie hebben over de wijze waarop onbekenden de afgelopen week aanzienlijke schade hebben veroorzaakt aan een roodlicht/snelheidsflitspaal aan de Toldijk in Hoogeveen. De schade is waarschijnlijk ontstaan in de nacht van zondag 19 op maandag 20 oktober. Het lijkt erop dat de daders een autoband om de paal hebben gehangen en die vervolgens in brand hebben gestoken.

Alcoholcontrole na afloop Zuidlaardermarkt
Na de Zuidlaardermarkt is dinsdag tussen 16.00 uur en 22.00 uur aan onder meer de Verlengde Stationsweg, de Hunzeweg en de Annerweg een alcoholcontrole gehouden door de controleurs van boetegeld=sneugeld. Daarbij werden 558 bestuurders gecontroleerd op alcohol. Dit leverde het volgende resultaat: drie bestuurders zijn aangehouden voor het rijden onder invloed: van twee bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd. Bij één van hen was sprake van doorrijding na een aanrijding. Van een andere bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd vanwege recidive. Eén overtreding werd afgedaan met een transactie. Bovendien bliezen twee bestuurders een 'A'. Bij de ademanalyse bliezen ze echter minder dan 235 Ug/l.

Controles komende week

Vrijdag 24 oktober is er een radar snelheidscontrole op de Riegshoogtendijk in Hollandscheveld en op de Buizerdlaan en de van Limburg Stirumlaan in Hoogeveen

Zaterdag 25 oktober wordt er op snelheid gecontroleerd op de Overcingellaan, de Maria in Campislaan en de Rolderhoofdweg in Assen.

Maandag 27 oktober is er een (laser) snelheidscontrole in Emmen.

Dinsdag 28 oktober wordt er in Assen gecontroleerd op de draagpilcht van de autogordel.

Woensdag 29 oktober zijn er de hele dag laser, gordel- en alcoholcontroles in Assen.

Donderdag 30 oktober staat de radarauto op de Odoornerweg , de Ph. Foggstraat en de Dordsestraat in Emmen.