Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Huidoprek-apparaat laat operatiewonden beter genezen


Promotie Geneeskunde

Om een omvangrijke operatiewond te sluiten zijn verschillende technieken mogelijk. Uit onderzoek van Paris Melis blijkt een huidoprek-apparaat duidelijke voordelen te hebben ten opzichte van plastische chirurgie en huidtransplantatie.


woensdag 22 oktober 14.00 uur

Paris Melis deed onderzoek naar een zogeheten tissue-expander, een huidoprek-apparaat waarmee omvangrijke operatiewonden sneller en eenvoudiger dichtgemaakt kunnen worden. Aan het eind van een operatie verankert de plastisch chirurg daartoe het apparaat aan weerszijden van de wond en trekt hij de wondranden naar elkaar toe door de huid korte tijd sterk op te rekken. De techniek heeft als voordeel dat de plaatselijke huid wordt gebruikt om de wond te sluiten. Het oprekken van de huid is dus minder ingrijpend dan bestaande plastisch-chirurgische ingrepen. Bovendien treden geen afstotingsreacties door het immuunsysteem op, zoals het geval kan zijn bij huidtransplantaties. Melis beproefde de methode onder meer in klinisch langetermijnonderzoek en boekte zeer gunstige resultaten. Daarnaast werkte hij mee aan een verbeterde versie van het huidoprek-apparaat.

P. Melis: Clinical and experimental wound closure using a skin stretching device. Promotoren zijn mw. prof. dr. C.M.A.M. van der Horst en prof. dr. C.J.F. van Noorden.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl. De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.