Gemeente Den Haag

september 2003
Haags onderwijs ligt op koers

Op woensdag 22 oktober (19.30 uur) bespreekt de raadscommissie voor OCS de onderwijsbegroting voor 2004. Lerarentekort, bestrijding schooluitval, ouderbetrokkenheid, voorscholen, ict, huisvesting en veel andere voornemens uit het Beleidsakkoord 2002 - 2006 zijn volop in uitvoering en krijgen veel aandacht. Daarnaast is er in het Haagse onderwijs veel aandacht voor aspecten als waarden en normen, veiligheid, burgerschap, integratie en segregatie in het onderwijs, schoolgrootte en de rol van ouders. Het Haagse onderwijsbeleid ligt volgens wethouder Pierre Heijnen goed op koers.

Hoofdlijnen nieuwe plannen voor 2004
Er zijn in Den Haag al 51 voorscholen, waar 6.000 kinderen aan deelnemen. In 2004 komen er nog zes bij. Het beleid wordt vanaf nu vooral gericht op de kwaliteit van de voorschool.

Het lerarentekort lijkt momenteel even iets minder, maar zal de komende jaren weer toenemen. Daarom is het noodzakelijk de succesvolle Haagse aanpak van Salto door te zetten. Nieuwe initiatieven zijn onder meer de duale opleiding voor onderwijsassistenten tot groepsleraar en de Pabo-opleiding in de basisschool (opleiding op de werkplek). Daarnaast wordt ingezet op het behouden van ID-medewerkers en OALT-leerkrachten. Een groot aantal van deze laatsten zijn daarom inmiddels met een opleiding gestart.

Dit is nodig omdat het rijk de bekostiging van OALT in 2004 beëindigt. Wethouder Heijnen kondigt aan te gaan onderzoeken of het volgen van lessen in allochtone talen in enige vorm kan doorgaan. De rol van de gemeente daarin wordt overigens beperkt.

Den Haag wil in 2004 starten met twee kopklassen, een extra jaar basisschool voor allochtone achterstandleerlingen (met heel veel aandacht voor taal) zodat ze kunnen doorstromen naar bijvoorbeeld HAVO of VWO.

Om de wachtlijsten in het speciaal onderwijs te verminderen, wordt de opnamecapaciteit vergroot (meer groepen) en komt er een nieuwe sbo-school. Om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan, worden veel initiatieven genomen. Ook in 2004 investeert de gemeente Den Haag veel in onderwijshuisvesting. Hieraan wordt 55,2 miljoen euro besteed, onder meer voor de (vervangende) nieuwbouw van zeven scholen. Voor het basisonderwijs gaat het om de scholen Het Spectrum (Terwestenstraat), De Zuidwalschool en de Prinsehagheschool; voor het voortgezet onderwijs gaat het om het Atlascollege aan de Laan van Kans en Hofstad-Heldringh in de 2e Sweelinckstraat. Verder nog de JC Pleysierschool (Heilbronstraat en Mackaystraat). Ook de jaren daarna wordt fors geïnvesteerd in nieuwbouw, onderhoud en aanpassing van schoolgebouwen.

In zijn toelichting op de begroting gaat Heijnen eveneens in op de ontwikkelingen in het openbaar onderwijs, de openbare bibliotheken en schoolbegeleiding

Rijksbeleid
De nieuwe rijksbegroting heeft belangrijke gevolgen voor het lokaal onderwijsbeleid. Voorstellen voor een structurele bezuiniging op het budget voor onderwijsachterstanden (GOA), de overheveling van dat geld en dat voor onderhoud van schoolgebouwen naar de scholen zijn voorbeelden. Maar ook het herhaalde voornemen van de minister om in het basisonderwijs een begintoets en tussentoets in te voeren maakt onderdeel van de plannen uit. De wethouder komt binnenkort met een discussienota over deze ontwikkelingen.