Gemeente Zwolle

Begroting 2004: de gemeentebegroting, gaat dat om veel geld?

Ja, de gemeente heeft een aanzienlijke hoeveelheid uitgaven en inkomsten: 418 miljoen euro per jaar.
Maar een belangrijk deel hiervan (177 miljoen euro) heeft betrekking op uitgaven voor grondexploitaties. In de begroting is een zelfde bedrag aan inkomsten uit grondexploitaties opgenomen. Dat bedrag vertekent de begroting wel een beetje en vraagt om een toelichting: de gemeente is eigenaar van een heleboel grond in de stad. Die grond wordt ingezet om bijvoorbeeld bedrijfsterreinen aan te leggen, of om door te verkopen voor de nieuwbouw van woningen. De exploitatie van grond moet kostendekkend zijn. Dat betekent dat de grond uiteindelijk net zoveel moet opleveren als hij heeft gekost. Vandaar dat naast de uitgaven voor grondexploitaties een zelfde bedrag aan inkomsten in de begroting is opgenomen.

De gemeente ontvangt jaarlijks veel geld van ministeries. Dat geldt heeft een vaste bestemming en dus niet "vrij besteedbaar". Bijvoorbeeld: rijksmiddelen voor daklozenopvang moeten ook aan daklozenopvang worden besteed. En rijksgeld voor bijstandsuitkeringen moet ook per se daaraan worden uitgegeven. De gemeente mag daarvan geen lantaarnpalen kopen, of speelplekken aanleggen.

Van het rijk (de bovengenoemde specifieke uitkeringen en daarnaast de algemene uitkering) ontvangt de gemeente in 2004 147 miljoen euro. Via de onroerend zaak belasting, leges en heffingen dragen de Zwolse burgers daarnaast 57 miljoen euro bij. Tenslotte ontvangt de gemeente nog 41 miljoen euro aan inkomsten uit reserves, rente en verhuur.


---