Ingezonden persbericht

Amsterdam, 22 oktober 2003

Nieuwe CAO bij ABN AMRO
Het voorstel voor een nieuwe CAO dat ABN AMRO de vakorganisaties (FNV Bondgenoten, De Unie, Dienstenbond CNV en BBV) op 26 september heeft gedaan is door de bonden geaccepteerd. De daarmee overeengekomen CAO voor de circa 30.000 medewerkers van de bank in Nederland heeft een looptijd van 1 juni 2003 tot 1 juni 2004.
In de nieuwe CAO zijn onder meer afspraken opgenomen op het gebied van werkzekerheid, de pensioenen en een loonstijging van 2,5%.
Met betrekking tot de werkzekerheid is een overeenkomst gesloten met een looptijd tot 2008, voor medewerkers die bij eventuele reorganisaties boventallig worden. Deze medewerkers kunnen kiezen voor een begeleidingsperiode van maximaal achttien maanden waarin zij worden geholpen bij het vinden van een nieuwe baan binnen of buiten de bank. Eventuele verschillen in beloning tussen het oude en nieuwe werk zullen voor een periode van vier jaar worden gecompenseerd. Mocht een medewerker na achttien maanden geen nieuwe functie hebben gevonden, dan wordt zijn dienstverband bij ABN AMRO beëindigd en ontvangt de medewerker een vergoeding op basis van 75% van de kantonrechtersnorm. Indien de medewerker besluit geen gebruik te maken van de begeleidingsperiode, ontvangt hij bij beëindiging van het dienstverband een vergoeding op basis van de kantonrechtersnorm. Medewerkers van 57,5 jaar en ouder zullen bij reorganisaties niet boventallig worden. Met betrekking tot het pensioen hebben ABN AMRO en de bonden afgesproken in een gezamenlijke studie tot een oplossing te komen voor de te hoge pensioenkosten, waarbij het meebetalen van de medewerkers aan hun eigen pensioenpremie nadrukkelijk tot de mogelijkheden behoort. De uitkomst van deze studie zal per 1 januari 2005 worden geïmplementeerd. Verder is afgesproken dat iedereen overgaat op een middelloonregeling, zonder verdere overgangsmaatregelen. Partijen zijn een structurele loonsverhoging van 2,5 % overeengekomen. Deze loonafspraak heeft betrekking op de periode 1 augustus 2003 tot 1 augustus 2004. In afwachting van de resultaten van de studie over de pensioenen is overeengekomen dat de helft van de loonsverhoging niet leidt tot indexatie van opgebouwde pensioenrechten en reeds ingegane pensioenen. ABN AMRO is van mening een CAO te hebben gesloten die recht doet aan de huidige omstandigheden en die rekening houdt met toekomstige ontwikkelingen, met name de invloed van de vergrijzing op de hoogte van de pensioenkosten.

---

Perscontacten:
020 6288900
De tekst van de nieuwe CAO treft u aan in de bijlage

Bijlage
ABN AMRO CAO 2003 ­ 2004

Looptijd
De ABN AMRO CAO heeft een looptijd van 1 juni 2003 tot 1 juni 2004. Loon
In aansluiting op de in de CAO 2002 ­ 2003 gemaakte loonafspraak die betrekking had op de periode 1 juni 2002 tot 1 augustus 2003, heeft de in deze CAO gemaakte loonafspraak betrekking op de periode 1 augustus 2003 tot 1 augustus 2004.
De salarissen van de medewerkers, de salarisschalen en de garantiesalarissen worden per 1 november 2003 met 2,5% verhoogd.
Deze structurele verhoging zal in afwachting van de resultaten van de studie over pensioenen, voor de helft tot indexatie van opgebouwde pensioenrechten leiden. Dit betekent dat de 2,5% loonsverhoging volledig pensioendragend is en dat inmiddels opgebouwde pensioenrechten met 1,25% worden aangepast. In het verlengde daarvan worden ingegane pensioenen op basis van de voor 2000 geldende pensioenregelingen, per 1 november 2003 met 1,25% verhoogd. Werkzekerheid
Medewerkers die als gevolg van een reorganisatie boventallig worden, krijgen de keuze om in te stromen in Kompas, of te vertrekken met de vertrekpremie berekend op dezelfde wijze als destijds de stimuleringspremie bij Zonder Omwegen. Voorts kunnen onder voorwaarden zoals genoemd in het Deelakkoord Zonder Omwegen hypotheekcondities nog vijf jaar voortgezet worden, waarbij als peildatum 29 september 2003 geldt.
Degenen die kiezen voor instromen in Kompas, zullen daar maximaal 18 maanden kunnen verblijven. Men krijgt een individueel begeleidingsplan. Vanaf de eerste dag kunnen zowel interne als externe functies worden aangeboden. Als deze functies passend zijn dient betrokkene ze te accepteren. Wat passend is staat onder 8 van de Uitvoeringsbepalingen Sociaal Statuut. Alle interne vacatures van ABN AMRO onderdelen in Nederland zullen bij Kompas bekend worden gemaakt, en gedurende een korte periode uitsluitend beschikbaar zijn voor medewerkers in Kompas. Ook na instroom in Kompas, kan de medewerker te allen tijde kiezen voor vertrek. Ook dan kan hij een vertrekpremie ontvangen, die 75% bedraagt van de premie bij de start. Medewerkers die in Kompas zijn ingestroomd, en extern een passende functie aanvaarden, waarvan het arbeidsvoorwaardenpakket lager is dan dat van ABN AMRO krijgen een compensatiebedrag van vier maal het verschil op jaarbasis (bestaande Compensatieregeling Zonder Omwegen). De compensatie wordt gemaximeerd op het bedrag, dat de medewerker kan ontvangen bij de keuze voor vertrek na instroom in Kompas.
Als de periode van 18 maanden voorbij is, zonder dat een passende functie is gevonden, wordt de arbeidsovereenkomst tussen medewerker en bank beëindigd. Betrokkene ontvangt alsdan 75% van de premie, die bij de start kon worden gekozen.
Bij een reorganisatie betrokken medewerkers, die op de dag dat het reorganisatiebesluit (definitief) wordt genomen 57 1/2 jaar of ouder zijn, zullen niet boventallig worden. Dit betekent dat zij in principe een functie aangeboden moeten krijgen bij het betrokken bedrijfsonderdeel. Deze afspraken over werkzekerheid zijn van kracht tot 1 januari 2008. Voor bepaalde groepen medewerkers gelden aparte overgangsmaatregelen:
- Medewerkers die via het Deelakkoord Zonder Omwegen in Kompas zijn ingestroomd behouden hun huidige rechten, zoals het kunnen claimen van de Compensatieregeling Zonder Omwegen. Ook voor hen geldt de 18-maandsperiode, te tellen vanaf 29 september 2003. Aan het einde van de periode van 18 maanden wordt de arbeidsovereenkomst beëindigd en ontvangt betrokkene 75% van de premie.
- Ook voor herplaatsers die nu al in Kompas zitten en voor medewerkers in het LAC (voorheen Mobiliteitsunits) gelden de nieuwe afspraken. Voor hen gaat de termijn van 18 maanden eveneens tellen vanaf 29 september 2003.

- De medewerkers die nu in de arbeidspool van Kompas zitten hadden afspraken tot 1 januari 2005, maar dat moment wordt nu gewijzigd in de datum waarop men volgens de Overgangsregeling VUT gaat vutten.
---

Voor medewerkers in de arbeidspool die niet in aanmerking komen voor de Overgangsregeling VUT, geldt de 18-maandsperiode vanaf 29 september 2003.

Pensioenen
Op het gebied van pensioenen worden de volgende maatregelen genomen. Artikel 26 van pensioenreglement 2000 komt te vervallen. Dit betekent dat alle deelnemers in pensioenregeling 2000 zitten zonder (deel)garanties uit oude regelingen. Per deelnemer wordt het op 31 oktober 2003 bereikte garantiekapitaal (gebaseerd op de oude eindloonregeling) toegevoegd aan het op basis van de nieuwe regeling opgebouwde pensioenkapitaal. Voor deelnemers geboren voor 1964 die nog niet het einde van hun salarisschaal hebben bereikt, vindt de garantieafrekening plaats alsof zij al wel aan het eind van hun salarisschaal zitten (uitgaande van hun huidige beoordelingstoeslag).
Deelnemers geboren vóór 1964 met een gering aantal deelnemersjaren, die onevenredig benadeeld worden door het vervallen van de garanties en wier toekomstig pensioeninkomen op een te laag niveau dreigt uit te komen, kunnen een beroep doen op een extra tegemoetkoming. De bank zal daartoe een nader te bepalen budget beschikbaar stellen.
Het vaststellen van de pensioengrondslag en het indexeren van opgebouwde kapitalen, ingegane pensioenen en slapersrechten vindt vanaf 1 april 2005 op één moment plaats, te weten 1 april van ieder jaar. De bepalingen in hoofdstuk 11.3 van CAO 2002/2003 inzake de koppeling van ingegane pensioenen en slapersrechten onder het oude regime aan CAO-loonstijgingen, komen te vervallen. Dit betekent dat de bank de indexatie niet voor haar rekening neemt als het pensioenfonds niet kan indexeren.
Studieafspraak pensioenen
Onderstaande studieafspraak wordt in de nieuwe CAO opgenomen. "Partijen constateren onevenwichtigheid in de verhouding tussen pensioenkosten en loonkosten. Partijen wensen het evenwicht in deze verhouding te herstellen. De daartoe noodzakelijke kostenreductie zal gerealiseerd worden door aanpassing van de pensioenregeling en/of door een andere verdeling tussen bank en medewerker van de pensioenkosten. Over de wijze waarop tot deze kostenreductie gekomen wordt, zullen in deze studie afspraken worden gemaakt. De uitkomst van de studie zal per 1 januari 2005 worden geïmplementeerd." Arbeidsduur
Medewerkers in de salarisschalen 12 en hoger kunnen vanaf 2004 vrijelijk kiezen voor een structurele arbeidsduur van 40 uur per week (2080 uur op jaarbasis). Zij hoeven daarvoor geen jaarlijkse keuze meer te maken in het kader van de tijdelijke aanpassing arbeidsduur. Verschuiving beoordelingscyclus
In 2005 zal de jaarlijkse beoordelingscyclus verschuiven van 1 januari naar 1 april. Medewerkers die dan nog niet het einde van hun salarisschaal hebben bereikt, ontvangen op 1 april 2005 een eenmalige compensatie als gevolg van deze verschuiving. De hoogte daarvan bedraagt 0,75% van het dan geldende salaris.
Vereenvoudiging arbeidsvoorwaarden
Partijen zullen gedurende de looptijd van de nieuwe CAO gezamenlijk onderzoek verrichten naar vergaande vereenvoudiging van de arbeidsvoorwaarden. Het hiervoor op te zetten Project KIS heeft als uitgangspunt kostenneutraliteit bij invoering en geen achteruitgang van de waarde van het arbeidsvoorwaardenpakket voor de individuele medewerker. De uitkomsten van het onderzoek moeten leiden tot afspraken over een minder complex arbeidsvoorwaardenpakket met ruime en inzichtelijke keuzemogelijkheden dat per 1 januari 2005 operationeel wordt.
Wettelijke wijzigingen
Indien en zodra de door de overheid voorgenomen maatregelen op het gebied van arbeidsongeschiktheid en vervroegde pensionering/VUT worden genomen, zullen partijen over de mogelijke gevolgen hiervan overleg voeren.

---


---- --