Gemeente Groningen

dinsdag 21 oktober:
Duurzaamheid en verbeteren leefomgeving

Het college van B&W heeft vandaag het Milieuprogramma 2004 vastgesteld. In dit programma staan de milieuthemas voor 2004, waarbij de inzet is het verder verbeteren van de kwaliteit van het woon- en leefklimaat. Duurzaamheid en selectieve groei blijven hierbij belangrijke uitgangspunten. Daarnaast moet de boel op orde zijn. Het Milieuprogramma omvat in totaal 112 activiteiten bij 46 ambities en wordt nog dit maar voorgelegd aan de raad.

In januari 2001 heeft de gemeenteraad het Milieubeleidsplan Lokaal Gewogen voor de periode 2001-2004 vastgesteld. In dit plan zijn in zeven themas ambities geformuleerd die eind 2004 gerealiseerd moeten zijn. De zeven themas op een rij: (1) duurzaam bouwen en klimaatbeleid, (2) de levende stad, (3) bedrijvigheid, (4) milieukwaliteit stedelijke leefomgeving, (5) afvalstoffen, (6) verkeer en vervoer, (7) milieucommunicatie- en participatie. Jaarlijks wordt een Milieuprogramma opgesteld waarin de activiteiten staan die moeten bijdragen aan het realiseren van die ambities.

Geen ijzer met handen breken
Het Milieuprogramma 2004 geeft een volledig beeld van hoe de Groningse milieuvlag op dit moment wappert. De stand van zaken is dat het voorspoedig gaat met het klimaatbeleid, de levende stad, milieuzorg, bodem, geluid, gezondheid, afval en milieucommunicatie- en participatie. In het Milieuprogramma wordt echter ook nuchter vastgesteld dat een aantal ambities gewoon te hoog gegrepen is, zoals het opwekken van 5% van groene energie in de stad, de sanering van alle ondergrondse huisbrandolietanks of het verduurzamen van alle bedrijventerreinen in de stad in 2004. Daarnaast is een aantal ambities afhankelijk van beschikbare middelen waardoor ze moeilijk uit de verf komen, zoals een extra inzet van duurzaam bouwen bij 10% van het aantal te herstructureren woningen.

In het Milieuprogramma 2004 is extra aandacht voor milieuvergunningen, het handhaven van milieuregels, bodemsaneringen, de luchtkwaliteit en BORG (Beheer Openbare Ruimte Groningen). Een greep uit de ruim 100 acties:

* actualiseren van milieuvergunningen ouder dan 10 jaar en van vergunningen in verband met de opslag van gevaarlijke afvalstoffen;

* verlenen van vergunningen van bewaarplaatsen en verkooppunten van vuurwerk;

* uitvoeren van diverse branche- en aspectgerichte controles, zoals risicobedrijven (LPG-tankstation) , textielreinigingsbedrijven en garages;

* uitvoeren 10 bodemsaneringen, uitvoeren saneringen onderwater (Noorderhaven-Schuitendiep);

* uitvoeren luchtkwaliteitsmetingen;

* continueren buurtschoonmaakacties en actie Schoon, Heel en Veilig (incl. Huiskamer-project in binnenstad);

* maken en uitvoeren van afspraken met ondernemers over een gezamenlijk gebiedsbeheer voor de winkelcentra in de 12 stadsvernieuwingswijken;

* afspraken maken met ondernemers zodat ten minste 50 bedrijven of instellingen een afvalpreventie en/of energiebesparingslan hebben.