Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Bijlage als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Regeling WWB

Model Verslag over de Uitvoering WWB 2004

Algemeen

De opzet van dit Model Verslag over de Uitvoering WWB 2004 dient er toe te leiden dat de informatie-uitvraag in het kader van verantwoording aanzienlijk wordt verminderd ten opzichte van voorgaande jaren. Het uitgangspunt bij de rechtmatigheid in het Model Verslag over de uitvoering WWB is dat er alleen informatie moet worden verstrekt als er tekortkomingen worden geconstateerd. In het kader van rechtmatigheid wordt er een onderscheid gemaakt naar onderdelen die financieel relateerbaar zijn en kwalitatieve rechtmatigheidsonderdelen. Bij de financieel relateerbare rechtmatigheidsonderdelen met betrekking tot Inkomensdeel en Bijzondere bijstand hoeft de gemeente geen informatie te verstrekken als de tekortkomingen onder een bepaalde norm blijven. Op dat moment volstaat de Bestuurlijke Verklaring. Over de rechtmatige uitvoering van het Werkdeel (onderdeel 1) moet altijd worden verantwoord.
Het Financieel beeld dient verplicht te worden ingevuld.

Onderdeel 1 en 2: Rechtmatige uitvoering van de wet

Onderdeel 1):
Het onderdeel Rechtmatigheid Werk dient verplicht te worden ingevuld. De financiële omvang van de geconstateerde tekortkoming bij het Werkdeel dient geëxtrapoleerd te worden naar het totaal van de uitgaven en ontvangsten reïntegratie. De in de berekening betrokken totaal bedragen uitgaven en ontvangsten moeten gelijk zijn aan de bedragen die zijn verantwoord in het financieel beeld.

Rechtmatigheid Werk

Onderdeel Tekortkomingen/ opmerkingen Reïntegratie
Overgangsrecht Werk/Reïntegratie
Totaal financiële omvang tekortkomingen Werkdeel

Onderdeel 2):

2 A) Rechtmatigheid Inkomen en Bijzondere Bijstand

Bij onderdeel 2A hoeft de gemeente alleen verantwoordingsinformatie te verstrekken als de omvang van de financiële tekortkoming bij het Werkdeel, het Inkomendeel en de Bijzondere Bijstand in totaal de 1% norm overstijgt. De norm wordt berekend door 1% te nemen van het totaal aan uitgaven en ontvangsten van het Inkomensdeel, het Werkdeel en het onderdeel Bijzondere Bijstand samen. Deze som van uitgaven en ontvangsten is opgebouwd uit de volgende onderdelen uit bijlage 3 Financieel beeld: totale uitgaven inkomensdeel, totale uitgaven Werkdeel, totale uitgaven bijzondere bijstand, totale ontvangsten inkomensdeel, totale ontvangsten Werkdeel en totale ontvangsten bijzondere bijstand.
---



De financiële omvang van de geconstateerde tekortkoming dient hierbij geëxtrapoleerd te worden naar het totaal van de uitgaven en ontvangsten.


2 B) Algemene Rechtmatigheidsonderdelen WWB
Onderdeel 2B is een kwalitatief verantwoordingsonderdeel. Aan de hand van specifieke vragen in de bij dit Model Verslag behorende Handreiking kan de gemeente na gaan of zij een rechtmatigheidstekortkoming moet verantwoorden. Indien er bij een rechtmatigheidsonderdeel sprake is van een tekortkoming dient de gemeente hierover altijd verantwoordingsinformatie te geven.

De verantwoordingsinformatie over de onderdelen 2A en 2B dient te worden verstrekt volgens de tabellen in bijlage 2.


---



Onderdeel 3: Bestuurlijke mededeling


1.a Het college van Burgemeester en wethouders verklaart dat de in het Verslag opgenomen informatie over onderdelen 1 en 2A (Werk, Inkomen en Bijzondere Bijstand) wel/niet* deugdelijk wordt weergegeven en dat wel/niet* aan de eisen van een rechtmatige uitvoering is voldaan (financiële tekortkomingen bedragen niet meer dan 1%) en dat reïntegratievoorzieningen die gefinancierd worden met WWB gelden niet tevens gefinancierd worden door andere wet- en regelgeving.
1.b Het college van Burgemeester en wethouders verklaart dat er geen/wel* kwalitatieve onrechtmatigheden zijn in de algemene rechtmatigheidsonderdelen (onderdeel 2B).
1.c Het college van Burgemeester en wethouders verklaart dat de in het financieel beeld verantwoorde bedragen wel/ niet* juist en wel/niet* volledig zijn.


* doorhalen wat niet van toepassing is.

Toelichting tekortkomingen rechtmatige uitvoering WWB (indien 1% norm wordt overschreden en er kwalitatieve onrechtmatigheden zijn geconstateerd)


2. Het college van Burgemeester en wethouders verklaart over het onderdeel Beleid naar waarheid te hebben gerapporteerd.

Toelichting Beleid:

Datum:

Ondertekening College:

De Burgemeester
De Voorzitter*

De Secretaris


* Ondertekening is afhankelijk van het feit of er sprake is van een eventuele samenwerking in WGR verband.
---



Bijlage 1 (bij het model Verslag WWB):

Deze bijlage over Beleid dient verplicht te worden ingevuld.

Het onderdeel in het kader van beleid bestaat uit een deel dat in de toekomst ook een structureel onderdeel van het Verslag zal zijn en uit een tijdelijk deel dat in 2004 wordt uitgevraagd. Het tijdelijk deel wordt alleen in 2004 uitgevraagd aangezien er voor de persoonsinformatiestromen een overgangssituatie bestaat als gevolg van het feit dat de statistieken en monitoren met ingang van 2005 aan de WWB worden aangepast.

Beleid

Uitgaven Aantal Aantal personen met uitkeringsgerechtigden een nabestaanden-of dat met deze uitgaven halfwezenuitkering is bediend o.g.v. de Anw en niet- uitkeringsgerechtigen Gesubsidieerde arbeid
Scholing en activering
Sociale activering
Aantal Aantal personen met uitkeringsgerechtigden een nabestaanden-of dat met deze uitgaven halfwezenuitkering is bediend o.g.v. de Anw en niet- uitkeringsgerechtigen Totaal aantal personen dat met enige reïntegratievoorziening is bediend (dus exclusief overloop/ zie handreiking)

Aansluiting en gebruik SUWInet Ja / Nee

Beleidsinformatie overgangssituatie 2004

Deze informatie wordt alleen in 2004 in het Verslag uitgevraagd en zal geen deel uitmaken van het Verslag 2005.

Aantal Cliënten onder verplicht budgetbeheer
Aantal Intrekkingen Besluit Uitkering: cliënt verzuim niet tijdig hersteld
Aantal Verlagingsbesluiten (artikel 18)
Aantal ontheffingen arbeidsverplichting
Aantal ontheffingen verplichting reïntegratievoorziening


---


Bijlage 2 (bij het model Verslag WWB):
Verantwoording van Rechtmatigheid wanneer sprake is van tekortkomingen.

Onderdeel 2 A hoeft alleen te worden ingevuld als de financiële omvang van de tekortkoming de 1% van het totaal (Werk, Inkomen, Bijzondere bijstand) overschrijdt. Hierbij dient alleen informatie te worden gegeven over de aspecten waar een tekortkoming wordt geconstateerd. De financiële omvang van de geconstateerde tekortkoming bij het Inkomensdeel dient geëxtrapoleerd te worden naar het totaal van de uitgaven en ontvangsten van het Inkomensdeel. De financiële omvang van de geconstateerde tekortkoming bij de Bijzondere Bijstand dient geëxtrapoleerd te worden naar het totaal van de uitgaven en ontvangsten van de Bijzondere Bijstand. De in de berekening betrokken totaal bedragen uitgaven en ontvangsten moeten gelijk zijn aan de bedragen die zijn verantwoord in bijlage 3 Financieel beeld: totale uitgaven inkomensdeel, totale uitgaven Werkdeel, totale uitgaven bijzondere bijstand, totale ontvangsten inkomensdeel, totale ontvangsten Werkdeel en totale ontvangsten bijzondere bijstand.


2 A) Rechtmatigheid Inkomen/Bijzondere Bijstand

Onderdeel Tekortkomingen/ opmerkingen Recht op uitkering
Hoogte van de bijstand
Plichten en Maatregelen
Langdurigheidstoeslag
Overgangsrecht Inkomen
Totaal financiële omvang tekortkomingen Inkomensdeel

Verstrekking Bijzondere Bijstand
Overgangsrecht Bijzondere Bijstand
Totaal financiële omvang tekortkomingen Bijzonder Bijstand

Onderdeel 2 B) bestaat uit kwalitatieve rechtmatigheidsonderdelen die alleen hoeven te worden ingevuld als er een tekortkoming wordt geconstateerd.

2 B) Algemene Rechtmatigheidsonderdelen WWB

Onderdeel Tekortkomingen / opmerkingen Cliëntenparticipatie
Voorziening en verplichting reïntegratie
Gemeentelijk Verordeningen
Samenwerking met CWI/ SNO
Uitvoering door derden
Doorzending en Verrekening
Gegevensuitwisseling en beveiliging


---