Ingezonden persbericht


nr. 22 oktober 2003

Kandidaten gezocht voor de harry de vroome-penning: prijs voor landschapsontwikkeling 2003

In 2004 zal voor de tweede keer de Harry de Vroome prijs uitgereikt worden door de Stichting Harry de Vroome - penning. Daarmee waardeert de Stichting opmerkelijke initiatieven op het gebied van landschapsontwikkeling in de provincie Drenthe en in gedeelten van de provincies Groningen en Friesland. Tot 1 januari 2004 kunnen initiatieven die voor de prijs in aanmerking komen, bij de Stichting worden aangemeld. De prijs is de penning met 10.000 euro. Er is ook een stimuleringsprijs van 5.000 euro.

Harry de Vroome (1921-2001) was één van de eerste voorvechters van duurzame landschapsbescherming. Met zijn vooruitziende blik heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud en beheer van het landschap. Dankzij De Vroome is o.a. het stroomgebied van de Drentsche Aa intact gebleven. Talloze brinken, erven, lanen en markante bomen zijn bewaard gebleven en aangelegd.

Om in aanmerking te komen voor de prijs moeten initiatieven en projecten aansluiten bij het motto van Harry de Vroome `Het landschap als blijvende bron van inspiratie en levensvreugde'. Zij moeten blijk geven van de volgende zaken:

1. Nieuwe ontwikkelingen worden ingepast in het landschap zodat de ruimtelijke kwaliteit duurzaam wordt bevorderd.
2. Vernieuwing met aandacht voor belevingswaarde, historie en ecologie.
3. Het initiatief moet uitvoerbaar of reeds uitgevoerd zijn.
4. Er is sprake van samenwerking op lokaal niveau
5. Het initiatief/project wordt uitgevoerd binnen het plantensociografisch district Het Drents Plateau, dat zich ook uitstrekt in de provincies Groningen en Friesland.

Oproep

Suggesties voor initiatieven uit het jaar 2003 die in aanmerking komen voor de prijs kunnen tot 1 januari 2004 ingediend worden. Hiervoor kan een aanmeldingsformulier opgevraagd worden bij: Het secretariaat van de Stichting Harry de Vroome-penning, dhr H. Post, p/a Staatsbosbeheer, Postbus 111, 9400 AC Assen, tel 0592-305160

Stichting

De Harry de Vroome-prijs wordt jaarlijks toegekend door de Stichting Harry de Vroome-penning. De prijs is op een initiatief van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Stichting Harry de Vroome-penning is opgericht door de Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Stichting Het Drentse Landschap. Het Ministerie van Landbouw en de provincie Drenthe treden op als adviseurs van de stichting. De prijsuitreiking is een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Noot voor de redactie,